[ALL] Wymiana podświetlenia na diodowe - prawie całe auto
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[ALL] Wymiana podświetlenia na diodowe - prawie całe auto
Witam,
z tytułu iż obiecałem kilku osobom na forum iż zaprezentuję jak skonstruowałem panele z diod SuperFlux w mojej Niuni, zakładam ten wątek aby można było to podejrzeć.
Niestety w tym malutkim zbiorze nie ma wszystkich moich rezań pod tytułem "diody" z powodu braku zdjęć bądź przedawnienia rezań
Wydaje mi się iż zdjęcia mówią same za siebie i nie wymagają opisu - nie mniej jednak na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć
PODSUFITKA
BAGAŻNIK
NOGI + PÓŁECZKA
MASKA
ZEGARY + PRZYCISKI
DAWNE RADIO
RĄCZKI PODSUFITKI
z tytułu iż obiecałem kilku osobom na forum iż zaprezentuję jak skonstruowałem panele z diod SuperFlux w mojej Niuni, zakładam ten wątek aby można było to podejrzeć.
Niestety w tym malutkim zbiorze nie ma wszystkich moich rezań pod tytułem "diody" z powodu braku zdjęć bądź przedawnienia rezań
Wydaje mi się iż zdjęcia mówią same za siebie i nie wymagają opisu - nie mniej jednak na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć
PODSUFITKA
BAGAŻNIK
NOGI + PÓŁECZKA
MASKA
ZEGARY + PRZYCISKI
DAWNE RADIO
RĄCZKI PODSUFITKI
- hackthemilk
- Forum Audi 80
A jak ktoś nie chce się bawić to gdzie nie gdzie może wcisnąć coś takiego http://www.allegro.pl/item824692372_zar ... diody.html
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zayee można ale uwierz mi na słowo że takie rurki nie dają nawet połowy tyle światła
Gdzie? Ja zawsze biorę na alledrogo od "LED Labs" - jak coś to powołajcie się na mnie i przy większym zamówieniu jakiś rabacik dostaniecie
Co do podłączenia to do każdej diody dodają rezystor.
Dioda ma 4 nóżki z czego 2 to + a 2 to -
Rezystor wystarczy przylutować do jednaj nóżki a da drugiej - (pary nóżek są widocznie rozdzielone na diodzie) generalnie to nie ma wielkiego znaczenia pod który biegun ale najlepiej pod + (jak sprawdzić bieguny to chyba juz nie muszę tłumaczyć...).
Dookoła w podsufitce mam zimne
5mm
W lampce podsufitki założyłem teraz ciepłe 3 czipowe - o wiele wydajniejsze ale polecam 4czipowe zamiast.
pod maską jakieś zimne 5mm w bagażniku ciepłe 5mm i czerwone również 5mm - mniejszych nie polecam.
Gdzie? Ja zawsze biorę na alledrogo od "LED Labs" - jak coś to powołajcie się na mnie i przy większym zamówieniu jakiś rabacik dostaniecie
Co do podłączenia to do każdej diody dodają rezystor.
Dioda ma 4 nóżki z czego 2 to + a 2 to -
Rezystor wystarczy przylutować do jednaj nóżki a da drugiej - (pary nóżek są widocznie rozdzielone na diodzie) generalnie to nie ma wielkiego znaczenia pod który biegun ale najlepiej pod + (jak sprawdzić bieguny to chyba juz nie muszę tłumaczyć...).
Dookoła w podsufitce mam zimne
5mm
W lampce podsufitki założyłem teraz ciepłe 3 czipowe - o wiele wydajniejsze ale polecam 4czipowe zamiast.
pod maską jakieś zimne 5mm w bagażniku ciepłe 5mm i czerwone również 5mm - mniejszych nie polecam.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
A czy ktoś z was ma podświetlane klamki?Zajęło mi to pare godzin ale efekt jest zarąbisty.Podpiąłem się pod oświetlenie panela ogrzewania więc ściemnia się razem z licznikiem.Najgorzej było znależć odpowiednie miejsce na diody.W pierwszej wersji złamałem parę pzy zakładaniu boczków.Dopiero metodą prób i błędów znalazłem odpowiednie miejsce.Dioda znajduje się w otworze 5mm w boczku nad klamką,tak że mogę wyjąć klamkę bez ingerencji w instalację.W samej klamce porobiłem prostokątne otwory w które wkleiłem matowy plastik który rozprasza światło.Ważne żeby diody były dokładnie nad tym otworem.Niestety auto idzie jutro pod młotek,ale jeśli jutro nie sprzedam. to wieczorem zrobie fotki.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Hmy, to byłby rewelacyjny pomysł. Podświetlanie klamek podczas jazdy nie ma najmniejszego sensu ale na postoju. Pytanie tylko jak to zrobić?Oofol pisze:Myślałem o tym ale taki zwykły montaż mnie nie zadowala - nie chcę żeby się świeciły non sto. Z kumplem zastanawiamy się nad załączaniem ich w momencie kiedy auto się zatrzyma
Bardzo prosto można to rozwiązać podłączając się pod alarm z funkcją ryglowania zamka w czasie jazdy. Jak zamknie drzwi to lampki gasną jak otworzy to się włączają. Drugi sposób to podłączyć się pod zamki pasów bezpieczeństwa, lampka się zapali jak pasażer odepnie pas. Warunek tylko że w siedzeniach trzeba zainstalować tensometry (czujniki nacisku).
Jak wymóżdze coś innego to napisze.
Jak wymóżdze coś innego to napisze.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kubik ciekawa opcja - ja bardziej myślałem o podpięciu się pod czujnik od tacha, albo podłączenie na podwójnym czujniku przy zaciągnięciu ręcznego i nożnego hamulca na raz...
To jest na razie w fazie przemyśleń.
Jak wreszcie wykminię(my) coś co mnie najbardziej będzie satysfakcjonować to nie omieszkam się pochwalić.
Nie mniej jednak jestem otwarty na pomysły <ok>
To jest na razie w fazie przemyśleń.
Jak wreszcie wykminię(my) coś co mnie najbardziej będzie satysfakcjonować to nie omieszkam się pochwalić.
Nie mniej jednak jestem otwarty na pomysły <ok>
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Oofol, dobrze kombinujesz. Pod ręczny było by najprostszym rozwiązaniem. Ja jeszcze myślałem o jedne rzeczy ale nie wiem czy jest to wykonalne. ABS bierze przecież również jakieś info na temat prędkości i kiedy auto stoi ABS przecież nie działa. Ale nie wiem czy istnieje możliwość wykorzystania tej informacji.
A przewód z sygnałem prędkości w kostce ISO do radia? Jak ktoś nie ma oryginalnego, to ma ten przewód nieużywany (może nie być w każdej audiczce, u mnie taki jest). Wystarczyłoby z niego sprawdzać prędkość i jakimś mikrokontrolerem włączać/wyłączać diodki.
Co do podłączania diod, to można to zrobić wydajniej niż na zdjęciach Oofola. Polecam kalkulator http://led.linear1.org/led.wiz
Trzeba podać ilość diod, napięcie pojedynczej diody, jej pobór prądu (sprzedawca powinien udzielić takich informacji) oraz napięcie zasilania całości (12v czy nawet 14v). Kalkulator bardzo ładnie rozdzieli nam diody na odpowiednie obwody i dołoży odpowiednie rezystorki.
Np w przypadku 4 diod 3V 40mA przy napięciu 14V można je podłączyć szeregowo + rezystor 56ohm. Takie szeregi można wtedy łączyć ze sobą równolegle w większe macierze (4, 8, 12, 16 diod itd).
Co do podłączania diod, to można to zrobić wydajniej niż na zdjęciach Oofola. Polecam kalkulator http://led.linear1.org/led.wiz
Trzeba podać ilość diod, napięcie pojedynczej diody, jej pobór prądu (sprzedawca powinien udzielić takich informacji) oraz napięcie zasilania całości (12v czy nawet 14v). Kalkulator bardzo ładnie rozdzieli nam diody na odpowiednie obwody i dołoży odpowiednie rezystorki.
Np w przypadku 4 diod 3V 40mA przy napięciu 14V można je podłączyć szeregowo + rezystor 56ohm. Takie szeregi można wtedy łączyć ze sobą równolegle w większe macierze (4, 8, 12, 16 diod itd).