Zmiana koloru wyświetlacza radia
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Zmiana koloru wyświetlacza radia
Cześć.
Wszystko mam czerwone w autku, a radia niestety całego czerwonego kupić sie nie da ( mam na myśli nowe radia )
Moje radyjko to Sony CDX-GT616U. Wszystko podświetlone na czerwono poza wyświetlaczem. Ten niestety niebieski.
Kombinowałem jakby zmienić kolor wyświetlacza na czerwony nie niszcząc radia, nie tracąc gwarancji. Nie są to diody, a wyświetlacz, więc nic wylutować i zamienić sie nie da. Myślałem i wymysliłem
Bardzo banalna sprawa.
1. Rozkręcamy panel radia.
2. Kupujemy lub znajdujemy plastikową, przezroczystą, nie matową, czerwoną teczkę na dokumenty, lub okładkę do bindownicy. Miękkie koszulki na dokumenty odpadają. Są zazwyczaj matowe. Tu link do wzoru
http://www.abis.pl/towar.php?kod1=e3730 ... 2a59a3f39b
3. Wycinamy prostokąt wielkości wyświetlacza.
4. Podkładamy na wyświetlacz wewnątrz panelu.
5. Skręcamy panel.
Fizyka pozwala nam na nałożenie czerwonego na niebieski, aby uzyskać czerwony, więc sprawa prosta
Zobacz video
Poniżej fotki.
Niestety mój mizerny aparat totalnie nie nadaje się do nocnych fotek i nie odzwierciedla tego idealnie w ciemni, daje fioletowy jakby delikatny odcień na fotce, ale uwierzcie, że ludzkim okiem jest znakomicie czerwone jak stare dobre Audi radia widać to na wyżej umieszczonym video.
Wyświetlacz nie stracił na czytelności. Prosty szybki zabieg nie niszczący radia z możliwością powrotu do stanu ori.
Wszystko mam czerwone w autku, a radia niestety całego czerwonego kupić sie nie da ( mam na myśli nowe radia )
Moje radyjko to Sony CDX-GT616U. Wszystko podświetlone na czerwono poza wyświetlaczem. Ten niestety niebieski.
Kombinowałem jakby zmienić kolor wyświetlacza na czerwony nie niszcząc radia, nie tracąc gwarancji. Nie są to diody, a wyświetlacz, więc nic wylutować i zamienić sie nie da. Myślałem i wymysliłem
Bardzo banalna sprawa.
1. Rozkręcamy panel radia.
2. Kupujemy lub znajdujemy plastikową, przezroczystą, nie matową, czerwoną teczkę na dokumenty, lub okładkę do bindownicy. Miękkie koszulki na dokumenty odpadają. Są zazwyczaj matowe. Tu link do wzoru
http://www.abis.pl/towar.php?kod1=e3730 ... 2a59a3f39b
3. Wycinamy prostokąt wielkości wyświetlacza.
4. Podkładamy na wyświetlacz wewnątrz panelu.
5. Skręcamy panel.
Fizyka pozwala nam na nałożenie czerwonego na niebieski, aby uzyskać czerwony, więc sprawa prosta
Zobacz video
Poniżej fotki.
Niestety mój mizerny aparat totalnie nie nadaje się do nocnych fotek i nie odzwierciedla tego idealnie w ciemni, daje fioletowy jakby delikatny odcień na fotce, ale uwierzcie, że ludzkim okiem jest znakomicie czerwone jak stare dobre Audi radia widać to na wyżej umieszczonym video.
Wyświetlacz nie stracił na czytelności. Prosty szybki zabieg nie niszczący radia z możliwością powrotu do stanu ori.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2008, 21:26 przez Doc, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
powiem tak - fajnie to wyszlo i efekt jest ala grundig audi :!:
tez mam ten problem : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b21 ... 4fa81.html
ale doszłem do wniosku ze wyswietlacz troche ozywi deske z tej ponurosci
jak mialem grundiga to dosc mialem tej jednolitej czerwieni
ale to tylko moje priw zdanie
tez mam ten problem : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b21 ... 4fa81.html
ale doszłem do wniosku ze wyswietlacz troche ozywi deske z tej ponurosci
jak mialem grundiga to dosc mialem tej jednolitej czerwieni
ale to tylko moje priw zdanie
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
W Sony i innych markowych radiach panel rozkręca się bardzo kulturalnie. 0 mocowania się z nim. 5 śrubek i palcami zdejmujesz obudowę.Słonik pisze:Spoko, a jak z rozebraniem panelu ? Jak przymocowałeś te czerwone "maty"
Plastik z teczki wyciąłem nożyczkami dokładnie wielkości całego wyświetlacza. Obudowa dociska ten plastik po skręceniu. Wystarczy przyłożyć i zamknąć panel.
Czas pracy 15 minut.
Ty masz podświetlenie bursztyn, a powinno być czerwone, żeby było podobne do ori. Jednak lepiej bursztyn niż zielony czy innyrafalaudi1 pisze:tez mam ten problem
Co do wyswietlacza, sprobuj zrobic tak jak ja, jak bedzie nieładnie wyjmiesz folijkę.