Nie wiem czy to istotne, ale olej ma też duże ciśnienie, widziałem jak mi przez uszczelkę filtra wywaliło, leciało na oszałamiającą wysokość :mrgreen: (to chyba dobrze?)
[ Dodano: 2013-06-11, 20:07 ]
Czy szklanki również mogą wtrącić swoje trzy grosze?
[ALL] Czy to uszczelniacze?
Skoro masz taki potężny wyciek spod filtra oleju to dlatego go tak szybko ubywa. Olej ma duże ciśnienie. Jak w golfie zamarzła mi odma to przez 500m wywaliło prawie cały olej z silnika 3.5L przez bagnet, a tylko lekko się wysunął. Zlikwiduj wyciek i obserwuj dalej. Może nie będzie trzeba rozbierać silnika.
-
- Forum Audi 80
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
wycieki do sprawdzenia : od pokrywy rozrządu, przy łączeniu skrzyni z silnikiem, pokrywka zaworów, głowica, filtr i jego podstawa. Jak nie ma wycieku i ubywa możesz sprawdzić płyn chłodniczy ( ale raczej nie powinien tam być ), jak wszystko ok zmień gumki koszt ok 30zł + robota. Jak nie kopci ani nie czuć olejem do tego nie ma wycieku to raczej gumki lub też już słabe prowadnice zaworowe, ale to sprawdzisz zaglądając do gumek.
-
- Forum Audi 80
Wydaję mi się, że jakby prowadnice były luźne to by spaliny wywalało przez korek wlewu oleju. Będę brał się za to w następnym tygodniu, i zobaczymy co z tego wyjdzie.
[ Dodano: 2013-08-16, 22:12 ]
Pompa olejowa wymieniona i nie ma problemu, do tego doszły żle dobrane czujniki ciśnienia oleju. Ciśnienie zbyt wysokie, wyjaśnia to przedmuchy na uszczelkach.
[ Dodano: 2013-08-16, 22:12 ]
Pompa olejowa wymieniona i nie ma problemu, do tego doszły żle dobrane czujniki ciśnienia oleju. Ciśnienie zbyt wysokie, wyjaśnia to przedmuchy na uszczelkach.