Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK] drżenie i hałas w układzie wydechowym

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Adek

[80 B4 2.0 ABK] drżenie i hałas w układzie wydechowym

Post autor: Adek » 14 cze 2007, 12:18

witam ponownie , mam problem z układem wydechowym podczas dodawania gazu na każdym z biegów przy ok 2500 obrotów słychać dziwne dźwięki z układu wydechowego , przypomina to rozpędzanie się starego poloneza .Na postoju po dodaniu gazu nie słychać nic dziwnego.czy to katalizator się rozsypał w środku i czy można go całkiem wyżucić , czy to niespowoduje problemów podczas dalszej ekspluatacji. dziękuję
Ostatnio zmieniony 14 cze 2007, 13:19 przez Adek, łącznie zmieniany 1 raz.

msr123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: msr123 » 14 cze 2007, 16:11

Przyłączam się do pytania. U mnie a ABT jest podobnie. Ma się wrażenie, jakby coś wibrowało... i do tego takie burczenie. Ciężko to opisać ;-) Szczególnie jest to odczuwalne na jedynce. Gdy rozpędzam się delikatnie defekt ten nie występuję.

PABLO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PABLO » 14 cze 2007, 18:19

Może był wybijany katalizator i jakieś resztki zostały w puszce katalizatora albo gdzieś w rurze... Brat ma tak właśnie w seacie... Pasowałoby wyjąć rure i wysypać... Oczywiście jeżeli to jest to...

Awatar użytkownika
Omen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Omen » 14 cze 2007, 18:48

Starego dobrego kata, trudno jest rozsypać ale się zdaża, może to być to o czym pisze PABLO, albo wysypały sie uszczelki pomiedzy dwururką a katem. lub katem a wydechem.., lubo też brzęczy bo poluzowało sie na śrubie łączącej układ wydechowy ze skrzynią biegów... Na wolnych obr. poproś by ktoś zatkał wydech, obserwuj czy nie przedmuchów w rejonie katalizatora/uszczelek..

Pozdr. Adam.

Awatar użytkownika
hołard
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 AAN

Post autor: hołard » 15 cze 2007, 02:24

Ja mam podobny problem takie bzyczenie, brzeczenie. Myslałem ze to własnie kat ale po wycieciu i wspawaniu rury nic sie nie zmieniło a brzeczy gdzies w okolicy byłego kata/skrzyni. Byłem u Mcgivera z tym i obstawiał skrzynie/sprzęgło. Kurcze mi sie wydawało ze to cos lata w wydechu ale w tym miejscu gdzie mi bzyczy raczej nie miało by sie jak zaczepic cos i latać :-/ I wystepuje to na postoju na jałowym jak i podczas przyspieszania i jazdy ale jak stoje to czasem sie tak jakby zatka i przestaje, wystarczy dodac lekko gazu i znowu daje.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 15 cze 2007, 09:07

Sprawdźcie poprzeczkę zabezpieczającą tłumik przed opadnięciem. To taka profilowana blacha przykręcona dwoma śrubkami M8 przed pierwszym tłumikiem.

Awatar użytkownika
pablo2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pablo2 » 22 wrz 2007, 01:59

Witam,

Mialem podobny problem, po przekroczeniu pewnych obrotów, metaliczny halas wydobywajacy sie z poczatkowej czesci ukladu wydechowego.

Az wstyd bylo jezdzic :-|

W warsztacie wymienili mi obejmę przed tlumikiem srodkowym i uszczelneinia - stara była zardzewiala i nieszczelna.

Teraz wszystko jest OK.

Pozdrwiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl