Regulator obrotów jałowych dwukrotnie dziś odpiąłem jak silnik zimny trochę sobie pochodził i za każdym razem auto gasło natychmiastowo. Nie wiem czy tak ma być?

A spróbuj na rozgrzanym. Ale tylko Pb. Nie powinno zgasnąć, powinien spaść w okolice 600-700obr.h/k pisze:Regulator obrotów jałowych dwukrotnie dziś odpiąłem jak silnik zimny trochę sobie pochodził i za każdym razem auto gasło natychmiastowo. Nie wiem czy tak ma być?
Dwa razy dziś próbowałem i silnik gaśnie natychmiastowo.Jarewa pisze:A spróbuj na rozgrzanym. Ale tylko Pb. Nie powinno zgasnąć, powinien spaść w okolice 600-700obr.
Na razie mi spala w cyklu mieszanym ok. 13 litrów gazu na 100 km i praktycznie nie mogę zejść niżej niż 12,5 litra, a trasa 100 km/h to ok. 7 litrów, co do benzyny to nie mam pojęcia - wiem tylko tyle, że na poprzedniej uszkodzonej sondzie (stale 0,45V) mieścił się w 10-10,5 litra przy oszczędnej jeździe.Jarewa pisze:wolna to jest zwiększone spalanie wiec i większe koszta w paliwie wiec sumując na jedno wyjdzie.
ja bym stawiał na rozjeżdżanie się map bp a co za tym idzie lpg, bo rozumiem że masz sekwencję, tak?h/k pisze:Odnośnie gazu, panowie z LPG chyba mi tego Staga ustawili chyba na lekko wzbogaconym dole, skoro miasto z trasą, różne tempo jazdy i takie zużycie gazu, tak mi się wydaje.
Grupy 000 nie mogę dać - program nie jest aktywowany.PieterB pisze:h/k, a daj grupę 000, zastanawia mnie jeszcze fakt że sonda pracuje już przy 34 stopniach silnika, jeszcze nie widziałem takiej akcji. Auto musiał być jeszcze dobrze nagrzane a dokładnie katalizator.
Ja bym tą sondę wymieniał bo to raczej jej wina. Możesz z odpiętą pojeździć i zobaczysz czy będzie lepiej.ja bym stawiał na rozjeżdżanie się map bp a co za tym idzie lpg, bo rozumiem że masz sekwencję, tak?h/k pisze:Odnośnie gazu, panowie z LPG chyba mi tego Staga ustawili chyba na lekko wzbogaconym dole, skoro miasto z trasą, różne tempo jazdy i takie zużycie gazu, tak mi się wydaje.
I to by się u mnie zgadzało.Czas potrzebny do nagrzania skrócono w nowoczesnych sondach wyposażając je w spiralę grzejną, zasilaną z instalacji samochodu. Dzięki temu zaczyna ona pracować już po 20-30 sekundach po uruchomieniu pojazdu.
Zawór metalowy VDO.Jarewa pisze:A który masz metalowy czy plastikowy??
Wstyd przyznać, ale tak.Jarewa pisze: grzebałeś śrubką zderzaka przepustnicy?
No to znasz odpowiedź narazie nie rób nic z sondą a doprowadź przepustnicę do porządku. BYĆ może to wina tego właśnie że sterownik ma poza zakresem sterowanie zaworu biegu jałowego.h/k pisze:Wstyd przyznać, ale tak. Wiem, że tego się nie robi.
To by na to wyglądało tym bardziej, że mam problemy zanim sonda zaczyna w ogóle na dobre pracować.Jarewa pisze:No to znasz odpowiedź narazie nie rób nic z sondą a doprowadź przepustnicę do porządku. BYĆ może to wina tego właśnie że sterownik ma poza zakresem sterowanie zaworu biegu jałowego.
A to nie jest tak, że jak lekko przestawię przepustnicę tak, by nie przekroczyć 1V na TPS (o ile oczywiście wywlokę te stare kable z wiązki) to komputer Digifant po włączeniu zapłonu zaadoptuje nową spoczynkową pozycję jako zerowy kąt wychylenia?Jarewa pisze:Ale pamiętaj że też rozjedzie sie TPS pilnuj by było w zakresie ewetualnie sam tps próbuj inaczej na śróbkach ustawić.