Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 93 2.0 ABK] - dziwne odgłosy z silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
darc22
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: darc22 » 17 lut 2010, 15:25

Kolego radzę jak najszybciej to sprawdzić . Mojemu znajomemu tak pukało , przejechał parę kilometrów i silnik stanął okazało się że zatarły się panewki. Wszystko zależy od tego jak długo jeździsz z tym problemem bo jeśli dość długo to wydaje mi się że to popychacze zaworów . Jeśli byłyby to panewki to zrobiłbyś kilka kilometrów i po wszystkim.

Awatar użytkownika
azev17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: azev17 » 17 lut 2010, 18:30

Pablo_SC pisze:Ja się właśnie obawiam czy to nie panewki czasem, bo wtedy remoncik mi się rozrośnie. Komplet panewek jeszcze nie jest aż tak strasznie drogi, ale do tego chyba trzeba by szlif wału zrobić - a może coś jeszcze? Ile trzeba szykować na taki szlif? I ile może wziąć dodatkowo (górę i głowicę i tak będzie rozbierał) mechanik za robociznę przy wale i panewkach? Jak zrzuci głowicę to będzie wiadomo od razu "na oko" czy panewki i wał są zryte?
Jesli miałbym robic remont silnika do tego stopnia to nigdzy w zyciu, ja rok temu kupiłem silnik bez osprzętu jedynie z kolektorem wydechowym bo niedało się go odkręcic bo zxapieczony za 1000zł, w solidnej firmie w Tarnowie, silniczek bardzo fajnie chodzi, oleju nie bierze, ostatnio nawet robiłem analize spalin i wyszło, że stan silnika jest bardzo dobry.
Także mozan trafic dobry silniczek bez bawienia sie w remonty ;-)

Awatar użytkownika
Pablo_SC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pablo_SC » 19 lut 2010, 15:24

Kurcze byłem u mechanika i powiedział, że ewidentnie dół jest do roboty i to grubej, tak że nie opłaci się tego robić w ogóle i żeby się rozejrzeć za jakimś silnikiem, bo ten długo nie pociągnie już. Generalnie szału nie ma z ofertami, ale znalazłem 1 ciekawy, właśnie w Tarnowie, udzielają na niego gwarancji i najprawdopodobniej tak właśnie zrobię, tylko muszę się dokładnie dowiedzieć jak wygląda ta gwarancja. Pytanko: ABT to ABT będzie pasować na pewno? Nie ma chyba jakiś niuansów typu: "po 01.93r" albo "od numeru...." ?
Nic innego raczej chyba nie wsadzę, bynajmniej bez wymiany osprzętu?

lukasz56
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukasz56 » 19 lut 2010, 18:30

Kolego ABT jest takie same czy to z rocznika 92 czy 95 czyli będzie pasować bez problemu plus cały osprzęt silnika bez problemu sobie przełożysz ze starego silnika.Jak szukasz super silniczka ABT(120tyś km autentycznego i udokumentowanego przebiegu) to pisz na priva bo tak owy posiadam.

krzysiek277
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek277 » 20 lut 2010, 07:06

witam
mam pytanie do doświadczonych mechaniorów:
Da się zamienić silnik ABT (90KM) na ABK (115KM)???????
Jak tam ze skrzynią i poduszkami pod silnik i całą instalacją.
Jeżeli ktoś posiada odpowiednią wiedzę to proszę o odpowiedź na GG 2988888 lub pocztę krysiek277@wp.pl
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pablo_SC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pablo_SC » 20 lut 2010, 18:05

Nie jestem na 100% pewny, ale proste to nie jest na pewno... Skrzynia to może mogłaby i zostać, zależy jaką masz, ale obudowa filtra powietrza jest inna, łapy też raczej nie pasują, akumulator bodajże jest w innym miejscu, trzeba by to poprzerabiać. Na pewno ECU i wiązka jest inna... Aha i tłumik środkowy jest inny... Poszukaj, było już o tym gdzieś...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl