[80 B3 1.8s PM]Elektromagnes ?
[80 B3 1.8s PM]Elektromagnes ?
Posiadam Audi 80 b3 1.8s z instalacja LPG.Mój problem wygląda następująco.Ostatnio po przekręceniu kluczyka w stacyjce rozrusznik nie zaskakuje.Nie słychać również stukającego elektromagnesu.Kontrolki po przekręceniu kluczyka nie gasną.Najczęściej tak się dzieje gdy zostawię samochód na noc na podwórku.Czasem udaje mi się odpalić albo gdy przetrzymam stacyjkę na rozruchu przez dłuższy czas. Ostatnio jeździłem 2 dni i nie było żadnego problemu.Podkreślam również że akumulator jest naładowany.Bez pośrednio też nie chciał kręcić . W czym tkwi błąd?Czy to wina elektromagnesu który powinienem wymienić który się po prostu zacina?
Wiec tak teraz podłączałem bezpośrednio z akumulatora do elektromagnesu to słychać tak jak by się kręcił tak jak by pompa paliwa tyko głośniej dużo ale silnikiem nie kręci Już sam nie wiem czy to stacyjka czy co załamuję się Pod rozrusznik idą 2 kable tylko ten czerwony cięki (rozruchowy ?) jak zdjąłem go i podłączyłem bezpośrednio z akumulatora w jego miejsce to sie kręci tak jak pisłem wyżej lecz silnikiem nie kręci :roll:Wszystkie masy przeczysciłem.
W takim przypadku, moim skromnym zdaniem najprawdopodobniej to wina bendixa, czyli zębnika, który przenosi napęd z wirnika rozrusznika na koło zębate wału...Może lektura tego tematu w czymś pomoże...
viewtopic.php?t=12363&highlight=bendiks
Audi 80 Klub Polska :: Zobacz temat - [80 B4 2.0 ABT] Problem z odpaleniem
Pozdr. Adam
viewtopic.php?t=12363&highlight=bendiks
Audi 80 Klub Polska :: Zobacz temat - [80 B4 2.0 ABT] Problem z odpaleniem
Pozdr. Adam