[B3,18s,PM]Jak zwiększyć obroty.
[B3,18s,PM]Jak zwiększyć obroty.
Witam, może mi ktoś pomóc , chcę zwiększyć obroty biegu jałowego do ok.980 w silniku pm czyli mono wtrysk .Niema przy tym silniku śrub regulacyjnych jak w zwykłym gazniku i dlatego mam z tym problem.
Wiem o tym ale mam problem taki że rzęzi mi wałek napędzający aparat zapłonowy i pompę oleju , natomiast jak się przy tym grzebałem to wyeliminowałem wszystkie inne przyczyny tego dzwięku natomiast zauważyłem że przy obrotach ok. 980 wałek przestaje głośno pracować.(apropo słychać go dopiero jak silnik osiągnie temp. 90*).Wystarczy więc że dotknę pedału gazu (obroty podnoszą się do niecałego 1000) i problem znika, więc chciałbym je podnieść do tego poziomu i zobaczyć co dalej.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2008, 22:12 przez darioj1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Hmm obroty możesz podnieść podciągając linkę gazu przy wtrysku albo minimalnie pzresunąć zapłon, ale moim zdaniem mija się to z celem - w PM prawidłowe obroty mieszczą się w przedziale 780 - 990 a jeśli ty masz niższe to po podwyższeniu auto zacznie ci więcej palić. Ja mam 980 i chciałem obniżyć ale się nie da...
Moim zdaniem te odgłosy wydaje zużyta pompa oleju. Czy mierzyłeś jakie ciśnienie oleju panuje w silniku? Być może jest bardzo niskie na skutek wypracowania zebatek pompy, która przy okazji wydaje takie dziwne odgłosy. Ewentualnie może to być zębatka od aparatu zapłonowego, ale takie przypadłości to raczej w silniku pieciocylindrowym się przytrafiały.
Tylko, że z przodu wałka zbytnio nie ma co wydawać takich odgłosów. Chyba, że koło zębate ociera o plastikową obudowę. Gdyby ułożyskowanie wałka pomocniczego w jego przedniej cześci uszkodziło się tak znacznie, w stopniu powodujacym wydawanie dziwnych odgłosów miałbyś duża plamę oleju pod silnikiem. Wałek pomocniczy napędza tylko pompę oleju i aparat oraz ewentualnie pompę paliwa lub vacupompę. Ja bym szukal usterki w tym osprzęcie. Takie odgłosy może wydawać również zaworek w pompie wspomagania. No, ale decyzję podejmiesz sam , bo niestety przez net to niewiele usłyszymy.darioj1 pisze:Ano pompę wymieniłem na nową a te odgłosy to ewidentnie z przodu wałka są i tylko jak silnik osiągnie temp. roboczą.