Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 JN lpg] Nie chce odpalić.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
adamooo

[B3 1.8 JN lpg] Nie chce odpalić.

Post autor: adamooo » 24 kwie 2009, 17:45

Witam. Mam pewien problem, przejdę do rzeczy:
Jechałem sobie drogą 80 km/h nagle przygasły zegary puściłem nogę z gazu i auto zgasło...
Jadąc na luzie udało mi się je odpalić "na biegu" ale nie na długo , gdy zatrzymałem się na poboczu po przekręceniu kluczyka w stacyjce niebyło jakiejkolwiek reakcji nie zapaliły się nawet diody zapłonu ani ręcznego...nic. Rozrusznik zakręcił 2 obroty i koniec...scholowałem autko pod blok, napewno nie kable bo nowe,nowe są również świece akumulator stacyjka z kostką ktoś mi powiedział że może być przestawiony rozrząd lub aparat zapłonowy jest do wymiany, ze względu na moją prace dopiero za tydzień pojadę do mechanika ale już teraz ucieszyłbym się jeśli ktoś by mi pomógł być może jest to jakaś inna mała pierdółka wymagająca 5-cio minutowej ingerencji a ja o tym niewiem. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!!
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, 17:36 przez adamooo, łącznie zmieniany 1 raz.

suchyps
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: suchyps » 25 kwie 2009, 13:16

kolego a może podczas odłączył ci się akumulator podczas jazdy. A jeśli tak było to alternator nie ma odejścia prądu i wtedy mogą spalić się diody samochód jechał dopóki maił prąd na pobudzenie aparatu do podawania iskry zacznij od tego sprawdź baterie lecz z daleka ciężko coś powiedzieć. Piszę na własnym przykładzie kiedyś tak mi się zrobiło przy Mietku.

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 25 kwie 2009, 13:20

Może gdzieś masa się poluźniła i słabo styka...

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 25 kwie 2009, 20:03

Zacznij od sprawdzenia akumulatora i ładowania coś jest przyczyną czego kontrolki na desce się nie palą może siadł regulator napięcia w alternatorze i nie ma ładowania albo jest zbyt słabe :-)

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 25 kwie 2009, 20:32

Kolego w pierwszej kolejności sprawdz regulator napiecia jak pisał goldi.Zauwayzles moze podczas jazdy ze ci np predkosciomiez "skakal" przy przyspieszaniu ? a nie plynnie w góre szedl ?Sprawdz regulator napiecia koszt niewielki wymienic można tylko kup taki do 14,5V .Następnie sprawdz ładowanie czy masz tyle ile powinienes .

Możesz sprawdzić też inaczej podładuj aku tak abyś mógł zakręcic nim kilka razy (np kilka godzin laduj), podłącz go i sprawdz łądowanie na aku i alternatorze.Jeśli nie ma ładowania wymień regulator i sprawdz wtedy ;)

adamooo

Post autor: adamooo » 26 kwie 2009, 11:24

Panowie dziękuję bardzo wszystko tak jak mówicie sprawdzę zapisałem na kartce i będę wiedział co i jak a po wszystkim napisze jak poszło (potrwa z 2 dni) , a co do skoków prędkościomierza to niestety nie zwruciłem na to uwagi choć gapiłem się na zegary , bateria ma 2 tygodnie (50Ah 12V 360A) więc ładować nie trzeba. ..Ale podładuje niezaszkodzi mi a już napewno nie akumulatorowi.Bateria podczas jazdy trzyma się dobrze ale przeczyściłem styki,klemy będe miał na uwadze.Wszystko jest podokręcane,niepozapiekane. Ładowanie alternatora sprawdzał mechanik przy okazji jak wymieniałem klocki i tarcze hamulcowe (polecam klocki firmy MAFF bardzo dobre włoskie) i powiedział że ładowanie jest o.k. No ale sprawdzę raz jeszcze.
Jeszcze raz dziękuję i do zobaczenia na forum.

[ Dodano: 2009-04-26, 11:25 ]

[ Dodano: 2009-05-05, 09:42 ]
Witam troche zeszło z autem okazało się że do wymiany są kable wysokiego napięcia i cewka hehe wsiadam kręcę kluczykiem i bez gadania pali. Dziękuje za wszelkie rady! Pozdrawiam audi maniaków!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl