Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Nie odpalił (bardzo duża wilgoć)

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
takun
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Nie odpalił (bardzo duża wilgoć)

Post autor: takun » 26 sty 2016, 15:18

Miałem z nim zawsze problemy z opadającymi obrotami, a także z tym że zdarzało mu się nie odpalać w wilgoci. Ponad rok temu wymieniłem mu świece, kable WN, kopułkę, palec samochód odpalał za każdym razem.

Co do obrotów - wyrównały się po odpięciu tego kabelka od niebieskiego czujnika wody - jeździłem tak i miałem spokój, do czasu.

Od jakiegoś czasu zdarzało się że gdy silnik się rozgrzał to po odpaleniu zaczynał nierówno pracować - rzucało nim, zdarzało się to raz na jakiś czas i po prostu jakoś wtedy dojeżdżałem do miejsca docelowego, potem silnik się schłodził i znów było ok.

I tak było ostatnim razem, wczoraj natomiast nie odpalił mi wcale na zimnym - wcześniej na zimnym nie miałem z tym problemów nawet jak było -20. Od wczoraj w powietrzu jest bardzo duża wilgoć, pod maską miejscami widać na kablach opary wody.

Sprawdzałem kable - jak mówię one są nowe, kopułka i palec także.

Podejrzewam cewkę, czy objawy jakie tu opisałem mogą wskazywać że to właśnie z nią jest coś nie tak? Nie wymieniałem jej nigdy, jest firmy Beru.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 26 sty 2016, 17:46

Sprawdź czy masz iskrę i czy startuje pompa paliwa przy kręceniu rozrusznikiem.
Sprawdź czy gniazdo czujnika halla nie jest zalane wodą.
Tutaj mój poradnik o szukaniu przyczyny niepalenia.

takun
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: takun » 26 sty 2016, 22:01

gdzie trzeba nasłuchać tą pompę? Jest gdzieś jakiś charakterystyczny dźwięk? Trzeba wyjść na zewnątrz czy w środku samochodu?

Gdzie te gniazdo szukać?

Sorry, szukam wszędzie info , nawet w książce od Audi ale nie mogę znaleźć.

koziolmc60
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: koziolmc60 » 26 sty 2016, 22:07

takun, Czujnik halla masz przy aparacie zaplonowym. Wyjkmij wtyczke i obczaj co tam sie dzieje. I powiem ci ze mi kiedys zdechla pare razy albo po nocy nie chciala palic to poruszalem ta wtyczka od halla i pomagalo. A pompa paliwa to jak zaplon przekrece to ja slysze z tylu gdzies z prawej strony. A gdzie dokladnie ona jest to nie mam pojecia.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 26 sty 2016, 22:09

Wcześniej oczywiście zapomniałem dać link do poradnika: https://audi80.pl/topics77/faq-co-zr ... t98745.htm

Pompa paliwa albo przy tylnym prawym nadkolu albo w bagażniku po prawej stronie.

takun
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: takun » 27 sty 2016, 13:06

Sprawdziłem dziś rano tą pompkę - działa.

Obok aparatu zapłonowego czyli jak się domyślam to na czymś jest kopułka, obok są wtyczki , nie wiem niestety która jest od czujnika halla ale wszystkie są zalane, po prostu stoi na nich woda, tak jakby zamoczyć je w szklance.

EDIT: Poruszałem je trochę jak wcześniej kolega zasugerował, ale nie robiłem prób odpalenia bo sąsiedzi akurat się kręcili i nie chciałem robić przypału, że znów się coś zepsuło <czapa> :-P

EDIT: Poszedłem za kilka godzin i ten duży wiatr jaki teraz jest osuszył go, wziąłem jeszcze gąbkę i zdjąłem tą wtyczkę z boku aparatu zapłonowego która jest z nim połączona obok kopułki ( to jest ten czujnik halla?) i zebrałem wilgoć.

Samochód kręcił i tak łapał, aż w końcu odpalił.

Myślę że mam znów problem z zapłonem, tzn gdzieś nie dochodzi prąd,
może faktycznie w tej wtyczce od Halla zbiera się wilgoć, a może to też cewka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl