[B4 2.0 ABK] ogromne spalanie !!
[B4 2.0 ABK] ogromne spalanie !!
Witam. Silnik posiadam taki jak w temacie. Sprzedający twierdził że pali do 12 litrów na 100 w mieście ale to już pomijam bo teorie sprzedawców można wsadzić między bajki sobie. Zrobiłem test. Raz przejechałem w mieście na 10 litrach jakieś 53 km a drugim razem na 15 litrach już 78 km. Wychodzi na to że pali ok 20 litrów benzyny w mieście? :o Amory wymienione, czujnik temp. niebieski również, korektor siły hamowania, klocki, tarcze, rozrząd kompletny + pompa wody i koło pasowe do tego. Taki remont po zakupie. Wymieniłem czujnik bo cały czas wskazywał 50 stopni w aucie a i po wymianie tego czujnika nadal jest 50 parę w te słoneczne dni. Nie wiem co jest grane.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 17:11 przez Voldir, łącznie zmieniany 1 raz.
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
Czujnik niebieski kolego jest od ECU, a szary od wskaźnika. Więc wymiana niebieskiego ci nic nie daje, a szary jeśli się uprzesz wymieniać to tylko z ASO, a to już koszt jakieś 160 zł. To została ci do sprawdzenia jeszcze sonda Lambda i podpięcie VAGa bo może jakieś błędy są. Tu na forum jest opisane jak sprawdzić oba czujniki czy trzymają parametry. Powodzenia.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- elektronic
- Forum Audi 80
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ale filtr paliwa tak czy siak wskazane wymienić o czym bardzo mało się mówi <ok>elektronic pisze:A wtedy ci dojdzie jakieś 60 zł za używkę. I kolejne niepotrzebne koszty. A teraz do roboty się bierzFrancis1982 pisze:I nie jezdzij do końca paliwa bo pompę w baku zarżniesz
Pompa w baku jest niemal nieśmiertelna przy sprawnym filtrze
- elektronic
- Forum Audi 80
- slivka91
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Jak z dolotem?
U mnie po zakupie żłopał też tyle, ale dolot był zatkany, odma zaślepiona, cuda w filtrze powietrza i czujnik wody.
Po samym zrobieniu dolotu spadło sporo a po czujniku jeszcze. Teraz jest prawie optymalnie.
Filtr paliwa, sonda, niebieski czujnik, dolot tu trzeba działać
Zmiana biegu 1800-2000 wystarcza.
U mnie po zakupie żłopał też tyle, ale dolot był zatkany, odma zaślepiona, cuda w filtrze powietrza i czujnik wody.
Po samym zrobieniu dolotu spadło sporo a po czujniku jeszcze. Teraz jest prawie optymalnie.
Filtr paliwa, sonda, niebieski czujnik, dolot tu trzeba działać
Zmiana biegu 1800-2000 wystarcza.
- elektronic
- Forum Audi 80
No tak, szczególnie pod górkę wjeżdżając z jakiejś drogi takie obroty są idealne.slivka91 pisze:Zmiana biegu 1800-2000 wystarcza.
Nie przesadzajmy koledzy z tym przełączaniem przy 2 tys. To nie diesel. Przy tych obrotach to można wrzucać kolejny bieg ale w mieście jak co kawałek jest skrzyżowanie i nie ma gdzie depnąć. Ja u siebie cisnę przynajmniej do 3 tys, żeby jak najszybciej mieć prędkośc przelotową i na spalanie nie narzekam. Średnio 11 l gazu w cyklu mieszanym.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
jak dolot zatkany :?: najczęściej dolot jest odetkany znaczy jakaś nieszczelność ale to też źle wpływa na spalanie ponieważ jest to powietrze nie zmierzone przez przepływkę.slivka91 pisze: ale dolot był zatkany,
stanowczo za nisko to nie disel jak już napisałem wyżej. Spróbuj jeździć zmieniając biegi tak jak napisałem a gwarantuje że spalanie nie wzrośnie, Ale sam wypróbuj.slivka91 pisze:Zmiana biegu 1800-2000 wystarcza.
ps to emeryci chyba jeżdżą szybciej