autor: Motostacja pl » 17 kwie 2007, 13:27
No bo jak wiesz pewnie to w audi są dwa czujniki ciśnienia oleju. Jeden odpowiada za pomiar ciśnienia na biegu jałowym, a drugi juz podczas jazdy, przy wyższych obrotach, to ten z brzęczkiem. Czyli u ciebie na bank problem leży w tym drugim czujnikiem ale co może być nie tak to szczerze mówiąc nie mam pomysłu. W pierwszej chwili powiedzialbym że to wina czujnika, bo mówisz że ciśnienie masz ok, ale pisałeś też że go wymieniałeś i jest tak samo. Warto byłoby też sprawdzic ciśnienie oleju na zimnym silniku, wtedy jak jeszcze pika ci ta kontrolka, żeby już całkowicie wyeliminować winę ciśnienia. Nie wiem czy dobrze myślę, bo mogłoby być tak, że na zimnym silniku gdy olej jest trochę gęściejszy i będzie smok ssawny pompy czymś przytkany to może nie pociagać tyle oleju ile potrzebuje na wysokich obrotach. A jak juz olej sie rozgrzeje i będzie bardziej płynny wszystko może być ok. Ale to tylko takie moje strzelanie. W przeciwnym razie to szukałbym tej przyczyny już konkretnie w czujniku lub winy upatrywał bym na przewodach, kostkach lub w liczniku. Może cos gdzieś nie łaczy.