[B4 ABT + LPG]Problem ze strzelaniem i uskok.
[B4 ABT + LPG]Problem ze strzelaniem i uskok.
Witam,
mam Panowie i Panie trzy problemy, jeden z nich zauważyłem niedawno drugi to już od dłuższego czasu występuje ale dopiero postanowiłem się za to zabrać a trzeci jest od zawsze
1. W momencie gdy puszczam gaz auto nie zwalnia płynnie tylko jest taki jakby uskok i dopiero (jak przy wyższym biegu puszczam gaz to jest to mniej odczuwalne) + nie wiem czy to ważne ale czasem (dość rzadko) w momencie gdy spuszczę nogę z gazu i wcisnę sprzęgło to gaz sam się dodaje przez moment.
2. Nie wiem czemu ale powyżej 4 tysięcy obrotów przy wrzuconym biegu i koło 3,5 tyś na "luzie" występuje u mnie coś w stylu strzelania (nie wiem jak to inaczej opisać ew. mogę nagrać klip). Nie wiem czy to wydech czy to gaz czy może coś innego i nie wiem czy da się to jakoś zniwelować.
3. Czy ABT na prawdę nie może spalić mniej niż 14 litrów? + czy powinienem słyszeć z reduktora coś w stylu piszczenia?( nie jest to głośne ale reduktor nie dawno wymieniany, firma LEVATO) może gdzieś w LBN wyregulują mi tak gaz żeby było dobrze? Regulowałem już parę razy i na wylocie na wawe i na Łęczyńskiej i dalej w mieście poniżej 14 litrów nie schodzę i od 4 tysi obrotów i tak na gazie silnik traci moc.
POMOCY
mam Panowie i Panie trzy problemy, jeden z nich zauważyłem niedawno drugi to już od dłuższego czasu występuje ale dopiero postanowiłem się za to zabrać a trzeci jest od zawsze
1. W momencie gdy puszczam gaz auto nie zwalnia płynnie tylko jest taki jakby uskok i dopiero (jak przy wyższym biegu puszczam gaz to jest to mniej odczuwalne) + nie wiem czy to ważne ale czasem (dość rzadko) w momencie gdy spuszczę nogę z gazu i wcisnę sprzęgło to gaz sam się dodaje przez moment.
2. Nie wiem czemu ale powyżej 4 tysięcy obrotów przy wrzuconym biegu i koło 3,5 tyś na "luzie" występuje u mnie coś w stylu strzelania (nie wiem jak to inaczej opisać ew. mogę nagrać klip). Nie wiem czy to wydech czy to gaz czy może coś innego i nie wiem czy da się to jakoś zniwelować.
3. Czy ABT na prawdę nie może spalić mniej niż 14 litrów? + czy powinienem słyszeć z reduktora coś w stylu piszczenia?( nie jest to głośne ale reduktor nie dawno wymieniany, firma LEVATO) może gdzieś w LBN wyregulują mi tak gaz żeby było dobrze? Regulowałem już parę razy i na wylocie na wawe i na Łęczyńskiej i dalej w mieście poniżej 14 litrów nie schodzę i od 4 tysi obrotów i tak na gazie silnik traci moc.
POMOCY
Ostatnio zmieniony 20 sie 2012, 10:44 przez schack, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak strzela to zapłon do regulacji <ok>schack pisze:występuje u mnie coś w stylu strzelania
W starych czasach jak jeździłem łoplem na gazie to ustawiałem go na Firlejowskiej firma Zavoli, po wizycie u nich byłem bardzo zadowolonyschack pisze:może gdzieś w LBN wyregulują mi tak gaz żeby było dobrze?
Tymi obrotami po puszczeniu gazu się nie martw.Chyba wszystkie ABT to mają .Trzeba się przyzwyczaić. Przy GAZIE często przy dużej prędkości przy wrzuceniu na luz silnik potrafi nawet zgasnąć..Gazownik odłączył mi rurę która idzie od takiej skrzynki przy świetle do filtra...Przestał gasnąć ....,ale jak to wygląda żeby rura tak sobie dyndała ? zamontowałem z powrotem i nie puszczam samoczodu na luz przy dużej szybkości .Problem znika wraz z lekkim zanieczyszczeniem filtra powietrza.Mój silnik pali 13 l gazu na mieście i niestety to norma.
- jacek199315
- Forum Audi 80
schack, mam u siebie krótką skrzynie CGY. Spalanie w mieście to mam 14\15 litrów jak wkręcam auto do 6 tyś na pierwszych czterech biegach. Generalnie po zakupie audi też miałem cyrk bo poniżej 14 nie chciał spalić. Ale po kolei. Nowe przewody, palec, kopułka, świece wszystko boscha. Regulacja zapłonu. Nowy filtr powietrza i przede wszystkim dokładna regulacja instalacji na analizatorze. W chwili obecnej na kołach osiemnastkach spalanie średnie po mieście 11 litrów bez świrowania. Na trasie do warszawy z 4 osobami i często i gesto po 150\160 spalił dokładnie 10.8 litra. Instalacja nie jest skręcona bo auto bez problemu na tej skrzyni napędza się do 180 na autostradzie. A średnia spalania z miasta\trasa na 4 pełnych butlach gazu lpg to 11 litrów... Także trochę sie nawkurzałem... trochę naczytałem i jestem bardzo zadowolony. P.S reduktor też mam lovato tylko taka ciekawostka że mam dwa krokowce założone. Jeden fabryczny a drugi od gaziarzy a reduktor ma co najmniej 5 lat u mnie. P.s spuść też syf z reduktora tą dolną śrubą.
Re: [B4 ABT + LPG]Problem ze strzelaniem i uskok.
To jest objaw zbyt bogatej mieszanki na gazie. Ecu w normalnych warunkach obcięłoby czas wtrysku, tu na gazie obciąć już nie ma czego, więc ratuje się otwarciem przepustnicy. Dziwne tylko, że niby emulacja lambdy działa a komputer widzi często co innego...no cóż. Nie wnikałem bo gazownikiem nie jestem a mam ten sam problem. Zmniejszam dawkę gazu na bypass'ie i problem nie występuje. Sprawa nie jest prosta bo za każdym tankowaniem gazu - trzeba czasem doregulować.schack pisze: 1. W momencie gdy puszczam gaz auto nie zwalnia płynnie tylko jest taki jakby uskok i dopiero (jak przy wyższym biegu puszczam gaz to jest to mniej odczuwalne) + nie wiem czy to ważne ale czasem (dość rzadko) w momencie gdy spuszczę nogę z gazu i wcisnę sprzęgło to gaz sam się dodaje przez moment.
Ja nie wiem właśnie czy u mnie nie wypadało by wymienić lambdy bo gazownicy powiedzieli, że działa ale nie tak jak powinna- cytuję. Świece, przewody, kopułka, palec wszystko powymieniane. No dużo mi pali, mam program na androida, który mi to wszystko liczy to teraz spalił mi 14,5 l gazu na 350 km z tym, że raz byłem w trasie razem 120 czyli można powiedzieć, że w cyklu mieszanym.
jakby mi palił 11 litrów w mieście to bym się chyba popłakał ze szczęścia... Nie wiem czy w Lublinie nie ma gazownika dobrego czy co ale regulowałem u 3 i było nawet po 16 litrów na setkę spalania, teraz 14,5 ale to i tak za dużo...
[ Dodano: 2012-08-20, 14:02 ]
Bardzo przykręcony gaz to też chyba źle bo musi się namęczyć nim się rozpędzi i spalanie też chyba spore
[ Dodano: 2012-08-20, 14:02 ]
Bardzo przykręcony gaz to też chyba źle bo musi się namęczyć nim się rozpędzi i spalanie też chyba spore
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Nie żebym się czepiał ale skoro pilnujecie porządków to już byś przeniósł temat tam gdzie jego miejsce.gibaj pisze:schack Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie z regulaminem. Zastosuj w nim odpowiednie tagi. Dla działu technicznego tagi wyglądają tak. W przypadku nie poprawienia, zostanie on zamknięty lub usunięty !
Bo ogólnie w tym dziale robi się bur...l na kółkach. Nie po to był podział chyba żeby i tak było pomieszane.