[b3 1.8S NE] silnik spala duże ilości oleju!
Kolego , bardzo wątpie żeby olej był wstanie uszczelnić na tyle zużyte pierścienie , żeby uzyskać ciśnienie 14 bar . Wygląda mi to na maksymalnie zużyte uszczelniacze i tylko je bym wymienił . U mnie co prawda brała niunia tylko 0,8litra/1000km a ciśnienie miałem około też 14 bar , mechanik chciał mnie namotać na wymianę pierścieni żeby poprawić ciśnienie :mrgreen: , byłem przy zdjęciu głowicy i próg na cylindrach był minimalny a na gładzi były dobrze widoczne ślady po honowaniu - to po co wymieniać pierścienie skoro ciśnienie jest dobre a cylinder prawie fabryczny - chyba tylko po to żeby sobie popsuć silnik. Czy założysz pierścienie z lepszego materiału niż dała fabryka :?:
Wybór należy do Ciebie .
Wybór należy do Ciebie .
Ja w swoim żelazie wymieniłem te gumki i jestem w pozytywnym szoku. Od momentu naprawy przejechałem blisko 8500 km, a na bagnecie nie ubył ani 1 mm. Przed robotą silnik brał 1l oleju na 1000 km. Nie od razu przestał dymić, bo przecież musi wypalić się olej zgromadzony w wydechu. Jeszcze teraz zauważam mgiełkę niebieskiego dymu po przekroczeniu 120 km/h, ale najważniejsze, że końcówka wydechu sucha. Wcześniej olej aż kapał...
- damian19772
- Forum Audi 80
U mnie po wymianie uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy ubytków oleju nie zauważyłem. Stan oleju utrzymuje się od wymiany, do wymiany. Wcześniej spalał ok. 0,5L oleju na 1000 km. Mechanicy straszyli mnię zużytymi pierścieniami i nie wiadomo czym :lol:gibgibon pisze:Ja w swojej Audi też wymieniłem te uszczelniacze, nie wielkim kosztem i bez ściągania głowicy i mam spokój.
Przy okazji wymiany uszczelniaczy wymieniony został też simering wałka rozrządu i uszczelka dekla zaworów. Wszystkie uszczelki i uszczelniacze Elring.
Poza tym podobnych wątków na forum było wiele. Jeśli ktoś potrzebuje informacji na temat wymiany uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy, to proszę szukać, bo kwestia została opisana na forum.