Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[abk b4 ] smierdzacy olej

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[abk b4 ] smierdzacy olej

Post autor: jabko_nb » 11 cze 2011, 23:59

witam
mam dziwnie śmierdzący olej benzyna zarówno w misce na miarce po jej wyciągnięciu jak i po odkręceniu korka śmierdzi benzyna (dodam ze na gorącym silniku paruje po jego odkręceniu )olej lepkość ma zachowana , wlany texaco halvoline minerał . Olej wymieniłem i dalej to samo kontrolki w porządku oleju mi nie bierze w ogolę ani nie przybywa . jak odpalę na zimnym to przykopci na czarno jak mu pogaruje to chmura za mną idzie , potem normalnie ale jak przejadę kawałek np do pracy to mam zadymiony już zderzak na czarno , czy to ze pali tak na czarno może być wina tego ze nie mam katalizatora tylko strumienice . Obawiam się uszczelniaczy na zaworach czy moje podejrzenie jest dobre <osohozi> . mam tez walnięte przewody od odmy pokrywy zaworów (jak ktoś ma to z chęcią odkupie bądź zamienię za oryginalna pompę paliwa z pełnym koszem do b4 ABT ),które narazie zakleiłem power tape-m , a wiem że jak ona jest strzelona to zapłon inaczej reaguje i może kopcić mi tez ( Faluja mi obroty) .DODAM ze auto od 5 lat ma założona LPG to normalny objaw przy tym , POMOCY bo nie wiem gdzie mam już szukać

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 12 cze 2011, 00:12

jabko_nb pisze:mam dziwnie śmierdzący olej benzyna zarówno w misce na miarce po jej wyciągnięciu jak i po odkręceniu korka śmierdzi benzyna (dodam ze na gorącym silniku paruje po jego odkręceniu )olej lepkość ma zachowana
jabko_nb pisze:DODAM ze auto od 5 lat ma założona LPG
Jeśli masz LPG i jeździsz na nim sporo więcej niż na benzynie to nie powinno być benzyny w oleju.
jabko_nb pisze:potem normalnie ale jak przejadę kawałek np do pracy to mam zadymiony już zderzak na czarno ,
Może jedzie na dwóch paliwach, jak masz zrobione odcięcie wtrysku? Na przekaźniku czy cztery-kanałowym emulatorze (lub sekwencyjnym gazie)? Bo w drugiem przypadku może on padać i na którymś garze może pracować wtryskiwacz benzyny. Nie telepie silnikiem na wolnych obrotach?

Jakie masz spalanie benzyny i LPG. Nie ubywa Ci benzyny w podczas jazdy na gazie?

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 12 cze 2011, 12:19

benzyny nie ubywa jak przełączy na gaz (sekwencjia) nie znam sie na tym bo to 1 auto jakim jezdze z gazem , silnik talepie sie na wolnych obrotach ale ja mysle ze to wina tego ze skacza mi obroty

Awatar użytkownika
gawcio12312
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gawcio12312 » 12 cze 2011, 14:02

co do obrotów to sprawdź przekaźnik nr30 i silniczek krokowy i przy okazji przepływke bo wina kopcenia na pb może lezeć w niej a jak masz zamontowaną strumienice to sonde masz wkręconą w nią

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 12 cze 2011, 17:18

jak go mam niby sprawdzić ten przekaźnik silniczek krokowy nie rozbieralny jest w abk a nie będę strzelał na ślepo i kupował części nie potrzebnie ,po za tym nie obroty są głównym wątkiem tematu tylko śmierdzący olej a kwesta skakania obrotów to tylko pytanie co do kopcącego wydechu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl