Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8s] Stukanie w silniku . Pomocy !

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Crynik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8s] Stukanie w silniku . Pomocy !

Post autor: Crynik » 12 paź 2009, 20:31

Od ostatniego czasu moje audi 80 b3 1.8s stało w bez ruchu (bez benzyny) z powodu mojego wyjazdu 2 tygodniowego ... Po powrocie przy próbie odpalenia go nie reagował chodził sam rozrusznik ... postanowiłem gaźnik spryskać Starterem ( Starter Fluid - czy coś takiego firmy variant) samochód odpalił od razu ... Przetrzymałem go na ssaniu przez kilkadziesiąt sekund aby się rozruszał silnik (doszło do 3 tys obrotów na luzie ) .Niby wszystko grało jeździłem godzinkę byłem na myjni ,odkurzyłem go zatankowałem lecz gdy dojeżdżałem do domu samochód zaczął strasznie ryczeć i było potężne stukanie z silnika . Nie wiem co może to powodować ,czy mógł by mi ktoś pomóc ??z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 20:34 przez Crynik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 12 paź 2009, 20:34

Na początek sprawdź pasek rozrządu i ewentualnie jego ustawienie.

nellyshadow
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nellyshadow » 13 paź 2009, 23:30

niezazdroszcze,mialam to samo w zeszlym roku po dwuch tygodniach postoju :-( potem sie okazalo,ze jeden gar chodzi na sucho i trzeba bylo szlifowac,kupa kasy w bloto...juz ngdy nie bedzie taka sama moja buba ale mam nadzieje,ze to nie to samo.u mnie temp.szybko do gory skoczyla,gotowal sie plyn i ten stukot coraz glosniejszy jak by ktos mlotkiem nafanzalal po silniku :cry: trzymam kciuki,nie odpalaj jej!

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz

Post autor: Audi 80 Polska » 14 paź 2009, 22:25

Znajomemu też kiedyś zaczęło stukać podczas jazdy, silnik chodził normalnie i w połowie 100 kilometrowej trasy zaczęło strasznie głośno walić w silniku. Poszła panewka korbowodu na wale, efekt w silniku pełno opiłków - silnik poszedł do wymiany. Stukanie powodował straszny luz korbowodu.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 14 paź 2009, 22:36

Znajomemu też kiedyś zaczęło stukać podczas jazdy, silnik chodził normalnie i w połowie 100 kilometrowej trasy zaczęło strasznie głośno walić w silniku. Poszła panewka korbowodu na wale, efekt w silniku pełno opiłków - silnik poszedł do wymiany. Stukanie powodował straszny luz korbowodu.
Miałem to samo w B3. Jedna z panewek korbowodowych została przerobiona na papier. Wał jak i korbowód miały takie wyżłobienia że tłok walił o zawory. Nie wiem co było tego przyczyną, ponieważ pozostałe panewki były w super stanie, nie było też spadków ciśnienia oleju oraz obserwowałem podwyższoną temp silnika. Podejrzewam zatkany kanał olejowy w wale. Przerzuciłem wał od silnika który leżał w garażu oraz jeden korbowód plus nowe panewki korbowodowe i silnik śmigał aż miło do samej sprzedaży,

Crynik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Crynik » 19 paź 2009, 21:11

Labiel pisze:Miałem to samo w B3. Jedna z panewek korbowodowych została przerobiona na papier. Wał jak i korbowód miały takie wyżłobienia że tłok walił o zawory. Nie wiem co było tego przyczyną, ponieważ pozostałe panewki były w super stanie, nie było też spadków ciśnienia oleju oraz obserwowałem podwyższoną temp silnika. Podejrzewam zatkany kanał olejowy w wale. Przerzuciłem wał od silnika który leżał w garażu oraz jeden korbowód plus nowe panewki korbowodowe i silnik śmigał aż miło do samej sprzedaży,

Nie wiesz ile by mogła taka wymiana kosztowac ?? ;/ bo niestety to nie był pasek ... ;/

filet92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: filet92 » 26 lip 2012, 15:02

Witam mam taki problem z moim Audi 80 b3 1.8s zaczela swieciec mi kontrolka oleju, zawory klepia, olej smierdzi paliwe a stan oleju jest taki jak powinien jakie sa tego pryczyny? z gory dziekuje;) pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl