[80 b3 1.6+gaz] szarpie na biegu jałowym
[80 b3 1.6+gaz] szarpie na biegu jałowym
witam wszystkich. od dwoch tygodni jestem posaidaczem audi 80. rocznik 1991. benzyna. na gazniku. autko poszlo do gazowania. przy okazji byly wymieniane rozrzad, swiece, przewody, podstawa pod gaznikiem. po uruchomieniu z instalacja gazowa auto chodzilo 15 minut a potem na wolnych obrotach zaczelo nim rzucac tzn silnikiem. po przelaczeniu na benzyne dalej te same objawy. zaznacze ze autko wczesniej chodzilo ok. mechanik zaczal szukac przyczyny. zbadal cisnienie w tlokach, kolektor. i nic. wyglada na to ze gdzies silnik bierze "lewe" powietrze. ale przewody sa ok. zaznacze ze zostala usunieta jeszcze jedna usterka. gaznik przez chwile nie mial masy tzn przerwany zostal przewod. czy cos sie moglo stac z komputerem. dziekuje wszystkim za ewentualna pomoc.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 10:24 przez sebaczewa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
czyszczenie gaźnika
Masz auto na gaźniku i mówisz, że szarpie. Mechanik sprawdził wszystko z ustawień ale pewnie nie przeczyścił dysz biegu jałowego. Można dmuchnąć gaźnik bez rozkręcania lub wykręcić wszystkie dysze i po kolei wyczyścić je. Przyczyną może być też lewe powietrze i to nie koniecznie z przewodów trzeba by wymienić komplet uszczelek pod gaźnikiem i sprawdzić czy nowa wkładka gazowa jest dobrze uszczelniona (powinna leżeć na gumowym kołnierzu). Przy uszczelnianiu gaźnika pod żadnym pozorem nie uszczelniaj gaźnika silikonem bo będzie buba poprzedni właściciel mojego auta tak zrobił no i musiałem gaźnik "gotować". Pozdrawiam i życzę powodzenia.