Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM 90KM] Umarła?...

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Skirol
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Skirol » 20 sty 2014, 22:57

Witam,

Mam podobny problem.

W weekend samochód normalnie jeździł, rano zapalał bez problemu. (B3 1.8 PM Pb/LPG)

Dzisiaj rano wsiadam, odpalam na benzynie (jak zawsze) i zaczał chodzić jak traktor, jakby na 2 cylindry, obroty 500 obr/minutę, jak mu lekko przygazowałem to zgasł.

Później próbowałem odpalić to załapywał na chwilę i znowu gasł.

Po południu tak samo. Podłączyłem za pomocą kabli od drugiego samochodu, i tak samo jak na początku zapalił, pochodził jak traktor i zgasł.

Do dzisiejszego ranka przez całą jesień/kawałek grudniowej zimy jeździł, zapalal bez problemu.

Świece, przewody, kopułka, palec wymienione jesienią na BERU. Zresztą zapłon działa bo zapala na dotyk, tylko chodzi jak traktor.

Czy to może być wina oleju minerlanego - który przy temp -6 (odczuwalnej w nocy -22) może być za gęsty dla tego silnika, który ma hydrauliczne popychacze ??

Przebieg 306 tyś - bez żadnego remontu. Kiedyś była wymieniana uszczelka pod głowicą.

Dziękuję za sugestie. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2014-01-22, 15:58 ]
Problem rozwiązany.

Winę ponosi słabej jakości benzyna z Neste. Wlana została benzyna 98 Dynamic ze stacji Lotosu i samochód od razu odpalił.

Pozdrawiam.

djgrubciu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djgrubciu » 06 lut 2014, 20:10

Temat uważam za zamknięty; ponieważ po długiej walce i wymianie palca, kopułki, przewodów, świec i ustawieniu zapłonu autko ożyło ;)
Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl