[B4 ABT/ABK] Ustawianie rozrządu
- Aleksander_PL
- Forum Audi 80
- Ven0n
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
O w mordę Ale skroiło ten pasek.
Najpierw sprawdź czy rolka ma luzy(wskocz do tematu mojej 80-tki i tam będzie też o tym info)
Jak nie chcesz kupować nowej rolki to kup samą szpilkę od tego passata 2.0e a z rolki wywal tego wystającego dzyndzla(Wybij) i ją po prostu obróć i dowal do bloku.
W teorii powinno to tak pasować bo porównywałem tą rolkę co masz obecnie z tą o której wyżej mowa i na 95% powinno to też tak pasować i działać tak samo.
Nawet jakby się okazało że nadal pasek się ewakuuje w kierunku chłodnicy, to wtedy kupisz tą od 2.0e ona ma zaokrąglone ranty i raczej nie powinno ciąć rantu paska.
Najpierw sprawdź czy rolka ma luzy(wskocz do tematu mojej 80-tki i tam będzie też o tym info)
Jak nie chcesz kupować nowej rolki to kup samą szpilkę od tego passata 2.0e a z rolki wywal tego wystającego dzyndzla(Wybij) i ją po prostu obróć i dowal do bloku.
W teorii powinno to tak pasować bo porównywałem tą rolkę co masz obecnie z tą o której wyżej mowa i na 95% powinno to też tak pasować i działać tak samo.
Nawet jakby się okazało że nadal pasek się ewakuuje w kierunku chłodnicy, to wtedy kupisz tą od 2.0e ona ma zaokrąglone ranty i raczej nie powinno ciąć rantu paska.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
las12, użyj czasem troszkę palców i klawiatury, o proszę nawet tu jakieś znalazłem https://auto-plus.pl/make.asp?t=16&numer=058109281
co prawda piszą że to do adp z a4 ale nr katalogowy jest taki sam więc powinna pasić.
Zaznaczam również że to niekoniecznie musi być powodem tego co jest u Ciebie.
co prawda piszą że to do adp z a4 ale nr katalogowy jest taki sam więc powinna pasić.
Zaznaczam również że to niekoniecznie musi być powodem tego co jest u Ciebie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
Nie jest naciągnięty bardzo?
[ Dodano: 2019-03-16, 16:54 ]
Czy jest możliwe że tnie pasek przez koło pasowe ?
[ Dodano: 2019-03-16, 16:55 ]
Lub przez koło walka zaworów?
[ Dodano: 2019-03-16, 16:58 ]
Bo to widać jakby pasek przesuwał się w kierunku osłony i go coś cięło ?? W czym problem proszę o rady .Wymienić ko pasowe i wałków rozrządu?
[ Dodano: 2019-03-16, 16:54 ]
Czy jest możliwe że tnie pasek przez koło pasowe ?
[ Dodano: 2019-03-16, 16:55 ]
Lub przez koło walka zaworów?
[ Dodano: 2019-03-16, 16:58 ]
Bo to widać jakby pasek przesuwał się w kierunku osłony i go coś cięło ?? W czym problem proszę o rady .Wymienić ko pasowe i wałków rozrządu?
- Ven0n
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
- Silnik: 2.0 ABT
Zsuwa bo fabryka odwaliła fuszerę na etapie produkcji a producenci dzisiejszych części zamiennych tą wadę potęgują do granic możliwości. To popularny temat, nie wiem czy oni po prostu robią to złośliwie żeby wytępić już te samochody i silniki czy nadal nie ogarnęli przez bite 20 lat że coś jest nie tak z tymi luźnymi rolkami.
Przeczytaj dokładnie co napisałem wyżej, zobacz wątek poświęcony temu problemowi.
Albo obejrzyj ten filmik i sprawdź to w taki sam sposób, do tego wystarczy Torx na grzechotce.
Przeczytaj dokładnie co napisałem wyżej, zobacz wątek poświęcony temu problemowi.
Albo obejrzyj ten filmik i sprawdź to w taki sam sposób, do tego wystarczy Torx na grzechotce.