Dołączę się do tematu. 10 tysięcy kilometrów temu zalałem do mojego autka Ceramizer Auto-Repair. Szczerze mówiąc trudno mi ocenić czy autko lepiej pracuje - na początku wyawało mi się że lepiej (ciszej) pracuje, ale chyba się tylko wydawało.... w każdym razie zacząłem grzebać po stronkach żeby dowiedzieć się jaki skład ma ten ów specyfik i ZNALAZŁEM.
Teraz najciekawsze:
Skład ceramizera do silnika: Wysokorafinowana baza olejowa 15%, Mieszanina półstałych węglowodorów głównie n-parafinowych 65%, dodatki uszlachetniające 20%.
Dla objaśnienia węglowodory n-parafinowe to wazelina techniczna:)
Ktoś tu kosi całkiem niezłą kasę produkując gówno z wazeliny i oleju silnikowego - nie jestem chemikiem ale na 90 % nie powstanie z tego żadna warstwa ceramiczna. Jeśli uczycie się to pójdźcie do swojej pani od chemi, poproście o 4 ml wazeliny technicznej, zmieszajcie z olejem mineralnym i macie zaoszczędzone 50 złotych.
Kalkulując - sprzedawca miesza około 1 litra oleju silnikowego, około 4 litrów wazeliny technicznej + jakiś tam niby dodatek. Koszta jego to powiedzmy 100 złotych...mieszamy, mieszamy.... wychodzi 5 litrów "ceramizera

". Rozdziela to na 1000 miarek po 5 ml (5l = 5000 ml - starczy na 1000 strzykawek ceramizera). 1000 x ceramizer po 50 złotych = 50,000. Oto jak ze 100 złotych i dobrej reklamy zrobić 50,000 !!!!!!!
Chcecie wiedzieć co jest w dodatku do paliwa? 95% wysokorafinowana baza olejowa, 5% dodatki uszlachetniające. Wlejcie 5 ml oleju silnikowego do paliwa i tym razem oszczędzicie 20 złotych.
Zastanawiałem się czy wlać coś innego do silnika - mianowicie produkt firmy Xeramic - Ceramiczna Ochrona Silnika. Kolega go używał - mówił że dobry - dużo też o nim dobrego się naczytałem, choć wcześniej o ceramizerach też( a taka jest prawda że za taką kasę jak trzepią na tych ceramizerach można taką propagandę zrobić że na wszystkich forach można pozamieszczać super opinie na temat tych produktów, na allegro można przekupić co jakiś czas jakiegoś znajomego żeby napisał super pozytyw o tym produkcie - w zasadzie wszystko da się zrobić). Tyle że skład Ceramizera A-R mówi sam za siebie. Dziś wlałem Ceramizera Xeramica - firma znana i ciesząca się dobrą opinią - fakt że przy wlewaniu widać było że jest tam dużo białego proszku... pojeździmy - zobaczymy.
Pozdrawiam.