Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ACE] Wstawka w miejsce katalizatora

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Spruty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ACE] Wstawka w miejsce katalizatora

Post autor: Spruty » 27 paź 2014, 20:18

Witam wszystkich !
Tak jak w temacie (który możliwe, że gdzieś tam się dobrze schował na forum), chciałbym w moim B4 pozbyć się katalizatora ale zbytnio nie mam pojęcia co tam wstawić. Padło kilka pomysłów, ale jednak musi to być wstawka dość wiarygodnie imitująca katalizator (tak mam wbite w dowodzie kat.). Może macie jakiś pomysł co tam wspawać, na allegro widziałem jakieś tanie przelotówki ale właśnie odstrasza mnie ich cena która może jednak odbić się na jakości a też nie mam pojęcia czy spasuje to do mnie. Samochód jest bez quattro ale dość nisko posadzona na sport kicie i lepiej by było a żeby ta imitacja była w miarę płaska :)
Za wszelką pomoc z góry dziękuję ;)

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 27 paź 2014, 20:34

Spruty pisze: ale jednak musi to być wstawka dość wiarygodnie imitująca katalizator (tak mam wbite w dowodzie kat.).
U mnie się tego nie czepiają, nawet większość stacji w mojej okolicy nie sprawdza spalin, bo w Polsce są takie normy na auta wyprodukowane przed 1995 że przejdą z wyjętym katalizatorem. Zresztą dopisek KAT chyba nie jest żadnym wiążącym w Polsce parametrem po prostu urzędnicy spisują to co mają w niemieckich papierach.

A najlepiej katalizator będzie imitować katalizator bez wkładu. Zresztą było na forum sporo razy:
1. Pusta puszka katalizatora = duży hałas
2. strumienica czasem też wytwarza nieprzyjemne dźwięki i trzeba ją wspawać. Poza tym te strumienice niewiele mają wspólnego z profesjonalnymi układami wydechowymi ze strumienicą. Strumienice są dostępne w obudowie która imituje nowsze rodzaje katalizatorów.
3. wstawienie prostej rury też potrafi generować dziwne dźwięki
4. tłumik początkowy montowany montowany w wersjach bez katalizatora pasuje bez spawania i zapewnia poziom hałasu niewiele większy niż układ z katalizatorem

Spruty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Spruty » 27 paź 2014, 21:37

Co do tych przeglądów to może i masz rację ale pomiar emisji spalin... w życiu się z tym jeszcze nie spotkałem, mniejsza o to. Prosta rurka to faktycznie może narobić zbyt dużo hałasu przy tym silniczku, natomiast tłumik początkowy może się okazać dobrym rozwiązaniem i także kuszące jest to, że nie trzeba będzie spawać. Nic, trzeba wjechać jutro na kanał i sprawdzić wszystko na spokojnie.

bigben
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bigben » 28 paź 2014, 21:30

Ja jestem po zabiegu wstawienia strumienicy (imitacja kata), i powiem szczerze że różnicy w hałasie, czy zmianie dźwięku wydechu nie zauważyłem. Katalizator miałem pełny.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 28 paź 2014, 21:37

Spruty pisze:Nic, trzeba wjechać jutro na kanał i sprawdzić wszystko na spokojnie.
Zobacz jaki masz katalizator bo może w ACe był jakiś inny typ niż w słabszych 4 cylindrowych silnikach Audi 80.

U mnie poprzedni właściciel wstawił strumienice zamiast katalizatorów i w niektórych warunkach słychać szelest jakby piasek się rozbijał. Nie zwracałem na zbytnia uwagi do moment aż ktoś na forum też to zaobserwował i wywalił strumienice bo to go irytowało.
Zresztą niektórzy mają jakiś bardzo dobry słuch. Kilka osób które wstawiły tłumik zamiast dobrego katalizatora stwierdziła że jest głośniej. Ja w swoim B3 też dałem tłumik zamiast katalizatora i nie stwierdziłem żadnej znaczącej różnicy.

Katalizator nawet sporo wycisza ostatnio miałem okazje posłuchać samochodu z wyjętym wydechem i samym katalizatorem. A później ten sam samochód z wydechem kończącym się na portkach i było sporo głośniej.

Awatar użytkownika
LUPO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUPO » 28 paź 2014, 22:37

a ja w mojej A6 z ACE odkręciłem kata wybiłem środek i przykręciłem z powrotem,a środek pozbierałem i jeszcze sprzedałem :mrgreen:

Spruty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Spruty » 07 lis 2014, 17:05

Wstaweczka zrobiona :) Sprawdziłem, zamówiłem, kupiłem i zamieniłem... Co prawda kosztowało mnie to troszkę czasu ale warto było, nieznacznie głośniej ale silnik pracuje bardzo równo to nie robi to żadnego problemu. Pusta puszka na kształt katalizatora i co najważniejsze jest mniejsza więc nie będzie ocierać o progi zwalniające. Dzięki wszystkim za informacje ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl