[Audi 80 B3 1,8 JN] wyciek płynu chlodniczego...
-
- Forum Audi 80
Witam mam taki mały problem dzis zauważyłem ze pod samochodem jest plama plynu chłodniczego i po dłuższych ogledzinach okazało sie ze wyciek jest pomiedzy blokiem silnika a takim plastikowym czyms z tego co wiem jest to króćiec chlodzenia powiedzcie mi czy mam kupic całe czy tylko uszczelke i jak mam odpowietrzyc układ po zalaniu go plynem ......????
- percevalle
- Audi 80 Klub
Kup nowe wraz z uszczelka nie bedzie to droga sprawa. U mnie też lekko sie poci to miejsce.
Co do odpowietrzania, jak juz kiedys pisalem:
Ja to robie tak:
1. odkrecam korek zbiorniczka
2. odkrecam przewod od chlodnicy tuz przy pompie wodnej
3. odkrecam drugi przewod przy pompie wodnej - ten od powrotu, dzieki czemu zlewam resztki plynu z bloku i nagrzewnicy
4. zakrecamy w/w przewody
5. zalewamy do poziomu max plynem
6. odpalamy silnik i rozgrzewamy do uruchomienia termostatu i wlaczenia sie wentylatora (dolny wąż od chlodnicy ma byc cieply i w miare miekki)
7. sprawdzamy czy jest cieply nawiew (jesli nie to odpowietrzam nagrzewnice przez poluzowanie opaski przewodu nagrzewnicy)
8. ewentualnie dolewam plynu jesli w zbiorniczku ubędzie
9. pssst...pije zimny browarek
pzdr
Co do odpowietrzania, jak juz kiedys pisalem:
Ja to robie tak:
1. odkrecam korek zbiorniczka
2. odkrecam przewod od chlodnicy tuz przy pompie wodnej
3. odkrecam drugi przewod przy pompie wodnej - ten od powrotu, dzieki czemu zlewam resztki plynu z bloku i nagrzewnicy
4. zakrecamy w/w przewody
5. zalewamy do poziomu max plynem
6. odpalamy silnik i rozgrzewamy do uruchomienia termostatu i wlaczenia sie wentylatora (dolny wąż od chlodnicy ma byc cieply i w miare miekki)
7. sprawdzamy czy jest cieply nawiew (jesli nie to odpowietrzam nagrzewnice przez poluzowanie opaski przewodu nagrzewnicy)
8. ewentualnie dolewam plynu jesli w zbiorniczku ubędzie
9. pssst...pije zimny browarek
pzdr
- percevalle
- Audi 80 Klub
lepiej kup całą kształtkę ( trójnik kolanko Zależy co masz) jest to plastik więc może się wygniótł.... Sama uszczelka może nie pomóc weź na wszelki wypadek i kup sobie silikon temperaturowy, hermetyczny. U mnie pod kolankiem okazało się że blok ma drobne wrzery, pomimo szlifowania skończyło się silikonem - trzyma się już drugi rok.....
- percevalle
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
juz wszystko z głowy za krociec zaplacilem 25 zł dla pewnosci sylikon 12zł...... i juz wszystko :mrgreen: oky nic nie cieknie .......percevalle pisze:Kolega ma pewnie zwykły, prosty króciec - też mam motor JN i tak to u mnie wyglada.
- percevalle
- Audi 80 Klub