[B4 2.0 ABK] Wymiana wentylatorów , różnice.
[B4 2.0 ABK] Wymiana wentylatorów , różnice.
Witam . Musze wymienić w swojej 80'tce wentylatory na mniejsze a mianowicie aktualnie mam takie wentylatory:
Dochodzi do nich wtyczka z trzema kolorami kabli : brązowy, czarno - czerwony i ostatniego koloru aktualnie nie pamiętam.
Chce zamowić wentylatory takie jak te :
I w nich z tego co widzę są po dwa kable na jeden wentylator bodajże masa i czarno czerwony. I tu moje pytanie moje wentylatory są prawdopodobnie dwubiegowe i dlatego mam 2 przewody i trzeci masowy tak ? Gdybym chciał zmienić na te drugie , podłaczam kolorami a trzeci który mam w wiązce zostawiam luzem ? Robił ktoś taka wymiane u siebie ?
Dochodzi do nich wtyczka z trzema kolorami kabli : brązowy, czarno - czerwony i ostatniego koloru aktualnie nie pamiętam.
Chce zamowić wentylatory takie jak te :
I w nich z tego co widzę są po dwa kable na jeden wentylator bodajże masa i czarno czerwony. I tu moje pytanie moje wentylatory są prawdopodobnie dwubiegowe i dlatego mam 2 przewody i trzeci masowy tak ? Gdybym chciał zmienić na te drugie , podłaczam kolorami a trzeci który mam w wiązce zostawiam luzem ? Robił ktoś taka wymiane u siebie ?
I tak raczej zrobię jak piszesz Maciek, właśnie patrzyłem na wentylatory uniwersalne i albo kupię takie dwa , albo jeden mniejszy i wisko. Tylko teraz tak jakbym chciał podłączyć uniwersalne to jest plus i minus a u mnie w wiązce od ori wentylatorow jest minus i dwa przewody sygnałowe tak jak pisałem wyżej bodajże są dwa biegi podłączyć je oba pod plus czy doszukać gdzieś który jest od pierwszego biegu i tylko pod niego podpiąć czy może się całkiem mylę i mają inną funkcję niż 2 biegi ?
Na alledrogo są uniwersalne wiatraki od średnicy 18cm do 42cm . Wszystkie mają 80W , załóżmy że zakładam dwa takie czyli około 160W . Da temu radę ori kabelek ? Te uniwersalne i tak mają jeden bieg tylko chyba żeby kombinować z mniejszym napięciem na pierwszy bieg ale to wtedy też trzeba by chyba kombinować z czujnikiem temperatury w chlodnicy.
To 1Z i ACE miały większe chłodnice ? Myślałem że dopiero 2.8 miało większą chłodnice . Rozmawiałem z kilkoma osobami które robiły swapa i miały chłodnice z ABK i mówili że "daje radę". Aktualnie mam prawie nowa chłodnice także raczej chciałbym przy niej pozostać . A belkę mam nawet na stanie od ABT z klima jest to belka taka "rurowa" a moja jest kwadratowa i większa to o taką belkę chodzi ? Myślałem żeby ją założyć to IC'ka by było łatwiej zamontować.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Tak i to nawet wersje bez klimy.Kamilloo pisze:To 1Z i ACE miały większe chłodnice ?
No ta belka jest pod dużą chłodnicę, więc twoja mała nie będzie miała oparcia na dole.Kamilloo pisze:A belkę mam nawet na stanie od ABT z klima jest to belka taka "rurowa" a moja jest kwadratowa i większa to o taką belkę chodzi ?