Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] zawór pompy oleju? / Pompa nie zasysa oleju z m

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Aleksander_PL
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Aleksander_PL » 20 gru 2016, 11:57

W takim razie co może to powodować, bo mi się kończą pomysły. Z innego tematu na forum wysnułem wnioski, że mogą mogą to tylko te dwie sprawy

Awatar użytkownika
xRead
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dawid
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK

Post autor: xRead » 20 gru 2016, 14:35

Zdemontuj pompę oleju, zrób pomiar luzu między zębnego oraz osiowego. Sprawdź w jakiej pozycji znajduje się zawór przelewowy. Jeżeli zawór się przycina to zamiast tłoczyć olej w magistrale, upuszcza ciśnienie do miski. Można wprawdzie rozkuć i go wyczyścić ale ja bym celował w nową pompę oleju Febi Blistein ok. 300zł lub ASO 1000zł. Powierzchnie korpusu pompy nie mogą posiadać zarysowań. Smok oraz część pompy z zaworem przelewowym dokręcasz z siłą 10Nm - nie dawaj żadnych uszczelek/sylikonów, ponieważ wpłynie to na pasowanie.

Awatar użytkownika
Aleksander_PL
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Aleksander_PL » 19 sty 2017, 18:16

maciek889, co do tych uszczelniaczy wału korbowego to chyba nie masz racji. Niedawno zdejmowałem misę oleju i oglądałem to wszystko, uszczelniacze są bardzo blisko krańcowych łożysk głównych wału korbowego i według mnie zbyt duże ciśnienie oleju (zacięty zawór w pompie) mogło się przyczynić do uszkodzenia ich.
Od pewnego czasu silnik terkotał na zimnym, osłuchałem go i postanowiłem zmienić panewki korbowodowe, bo to one mnie najbardziej niepokoiły. Te w stopce wyglądały jeszcze okej, ale w trzonie korbowodu miały delikatne przebłyski miedzi, poza tym wszystko było okej ;)
Odkręciłem za Waszą radą pompę oleju i ją rozebrałem na części pierwsze. W smok dmuchałem, był całkiem drożny, ale z korpusem już nie było tak pięknie. Pompa przetłoczyła jakiś opiłek i były rysy w aluminiowym kadłubie. Wsadziłem ją do oleju, ale nie podołała i nie zaciągnęła oleju, co więcej u kolegi w Passacie B3 (ten sam silnik) robiliśmy następnego dnia identyczną robotę (panewki i rozbiórka pompy) i sytuacja była bardzo podobna, z tym, że u niego były mniejsze rysy :/ W obu silnikach zaworki poruszały się swobodnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl