[ 2.3 NG 133km] brak mocy
Audi nadal nie chodzi jak powinna, kupiłem nowy czujnik temperatury, 2 pinowy, wyjechałem sprawdzić czy pomogło i się rozczarowałem, wskaźnik wskazywał temperaturę, ale mocy jak nie miał, tak nie ma.. po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu, przestał wskazywać.. ciśnienia w układzie też nie ma, chodź zalałem płynem i porządnie odpowietrzyłem.... na 5l paliwa przejechałem 12km :?:
Danny92, proponuje Ci duuuzo lektury na temat ogolny motoryzacji i silnika NG.Sonda lambda mierzy zawartosc tlenu w spalinach.W NG jest wkrecona w katalizator.Od niej odchodza kabelki i wtyczki ktore zauwazysz w przypadku NG po prawej stronie miedzy wakum pompa a aparatem zaplonowym.Sonde mozesz sprawdzic pewnie i zwyklym woltomierzem.A jesli masz LPG bo nie pamietam juz to do gazownika podjedz-podłaczy Ci pod kompa i tez bedzie widac poprawne badz nie dzialanie sondy lambda.Duze zuzycie paliwa czesto jest spowodowane nie dzialajaca sonda lambda.Niestey sądząc po Twoich klopotach z NG kupiles go bardzo zaniedbanego wiec duze spalanie moze nie byc wina tylko sondy.Proponuje podjedz do kogos ogarnietego w mechanicznych wtryskach-ale nie do pierwszego Pana Miecia czy Czesia ktory ma warsztat bo nic Ci nie poradzi a tylko zaszkodzi.Lepiej przejedz klika km dalej ale do fachowca ktory nie spierdo%$*&li do stodoły na widok NG.Mozesz tez poszukac tam gdzie naprawiaja stare Merce typy W126 np.Tam takze były mechaniczne wtryski wiec moze zajmą sie u Audi.
Jak na moje oko Panowie to kolega pisal ze wkreca sie do 7k i ma skrzynie automam i wkreca mu sie do max 3k czyli sadze ze moze byc przyczyna skrzynia.
Ja jezdze bez sondy i w trasie pali mi ok 10l/100km ale moze byc tak ze katalizator jest przypchany i dlawi silnik ale tylko pod obciazeniem
Mozemy tak sobie gadac i gadac ale silnik po przegrzaniu dlugo chodzic nie bedzie czyli radze odstawic samochod to osob ogarnietych jak napisal luku448
Pozdrawiam
Ja jezdze bez sondy i w trasie pali mi ok 10l/100km ale moze byc tak ze katalizator jest przypchany i dlawi silnik ale tylko pod obciazeniem
Mozemy tak sobie gadac i gadac ale silnik po przegrzaniu dlugo chodzic nie bedzie czyli radze odstawic samochod to osob ogarnietych jak napisal luku448
Pozdrawiam
z reguły jestem za tym, żeby samemu robić coś przy aucie, ale jesli ktoś nie wykazuje inicjatywy poznania budowy poszczególnych ukladów, tym bardziej, że tego jest całe pełne obszerne forum + różne publikacje typu sam naprawiam, gdzie można sie dowiedziec co i jak działa, to myśle, że Katorgia dobrze radzi.Katorgia pisze:radze odstawic samochod to osob ogarnietych jak napisal luku448
po to jest forum, żeby pytać, zasięgać opini, ale są granice niewiedzy z którą trzeba się uporać zanim sie zechce cokolwiek robić przy samochodzie, a nie wodzić za rękę i czekać na gotową diagnozę
proszę bardzo, to: http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... nfo/id,11/
+
https://audi80.pl/
o to lektury, w której znajdziesz większość wiadomości, które ci są potrzebne
nie mniej, aby nie było złudzeń, życzę powodzenia !