cześć
nie dawno założyłem nową instalację LPG,okazało się że jest problem z sondą lambda,a mianowicie.Gazownik chciał ustawić mieszankę i okazało się że sonda raz działa,raz nie działa.Kiedy ruszaliśmy kablami to było dobrze,potem sygnał zanikał i tak ciągle.
1.wymieniłem sondę (3 przewodowa 2-białe,1-czarny)na nową,myślałem że stara po prostu umiera no i dupa to samo
2.wczoraj porozcinałem wiązki sprawdziłem miernikiem przewody i nic nie znalazłem-czyli żadnego pękniętego przewodu
Mam pytanie :?: czy macie może jakiś schemat podłączenie przewodów od komputera do sondy,chodzi mi konkretnie o kolory kabli
U mnie jest tak:
-kabel od komputera czyli fiolet jest podłączony do przewodu czarnego od sondy,i szary jest połączony z innym przewodem we wiązce,czarny przewód jest wolny
Wszystkie przewody wychodzą z jednej wiązki
-kable brązowe połączone z białymi od sondy czyli 12 V
Tak myślałem jak się zdenerwuję to wymienię od komputera bezpośrednio przewody,tylko nie jestem pewien czy u mnie w aucie jest to dobrze podłączone
Może mi ktoś pomoć
Dodam jeszcze że wczoraj przelutowałem przewód od sygnału do kompa bo mi podpadał no i z wskazań miernika wynika że napięcie jest na białym i na czarnym przewodzie też się waha od 0,4 V do 0,8 V,czyli teoretycznie w tej chwili niby jest ok,ale to dopiero u gazownika na 100% będzie wiadomo.Ale i tak proszę o jakąś pomoc w tej sprawie.Z góry dzięki.
[80 b4 2.3 NG] sonda lambda+LPG
- arekkrosno
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
adamix98 Z tego co zobaczylem to Twój samochod chodzi an PB ale zaraz po przezuceniu na gaz umiera ?
Patrzyles czy butla gazu nie jest zakrecona ? Albo czy silniczek krokowy od gazu chodzi prawidlowo ? Kiedys w moim poprzednim samochodzie mialem identycznie okazalo sie ze elektrozawrór w butli sie zapchal
Moze u Ciebie tez cos takiego sie stalo ?
Patrzyles czy butla gazu nie jest zakrecona ? Albo czy silniczek krokowy od gazu chodzi prawidlowo ? Kiedys w moim poprzednim samochodzie mialem identycznie okazalo sie ze elektrozawrór w butli sie zapchal
Moze u Ciebie tez cos takiego sie stalo ?
Witam mam nowe zjawisko;p a wiec ;p opaska od krokowca byla za lekko dociągnięta... ale co lepsze. gdy silnik falował zdjąłem przewód od podcisnienia z reduktora i co sie okazalo samochód igła! na PB chodzi jak marzenie !!:D i to po zdjęciu węża od podciśnienia reduktora. czyli prawdopodobnie cos z mixerem jest nie tak bo parownik mam NÓWKĘ (tydzień ma)