Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Coupe 2.3 NG] uszczelka pod głowicą-jej dostępność

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 26 mar 2012, 20:06

Ja rano skocze po moja stara uszczelke spod glowicy, obczaje jak wyglada a byla na 100% ori.

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: spaykee » 29 mar 2012, 19:29

Ostatnio miałem przyjemność, lub też nieprzyjemność, zależy jak na to patrzeć, zdejmować trochę czapek z różnych aut. Uszczelki bywały oryginalne lub już zamienniki, w różnych autach - VW/Audi/Nissanach i innych dziwnych pojazdach. Jeszcze nigdy się nie zfażyło tak, żeby wszystkie kanały były otwarte...
Także nie wiem o co krzyk. U Ciebie widocznie ze starości już to, co miało być zamknięte się otworzyło, bo i tak bywa. Bywa też, że płyn chłodniczy wyżarł dziurę w głowicy, bo jakiś mądry właściciel pojazdu wlał jakiegoś dobrego kwasu... :-> :-> :->

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 30 mar 2012, 12:18

spaykee, wydaje mi sie że masz rację.Teraz także sądzę że niektóre kanaly po prostu ze starości zostały otwarte przez płyn chłodniczy.

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 30 mar 2012, 12:27

Wydaje mi sie, ze nie ma opcji, zeby kanaly sie otworzyly ze starosci przez plyn chlodniczy, czy olej. Gdyby sie zrobila dziurka w uszczelce, powiekszyla by sie dalej - a napewno bylo by to widac. Wiec nie mow, ze sie wydaje :)

Mowiles ze porownywales z uszczelka z ASO ale cos Ci nie daje wiary bo uszczelka z ASO tez nie ma wszystkich dziurek. Czekalem z odpowiedzia do teraz bo dzisiaj z rana bylem w aso po rozrzad do 3,0tdi, zabralem swoja uszczelke ze starego silnika ng, nowa z polki elring'a i porownalem z ori, byly identyczna.

Zrobiles wiec troche zamieszania jak by to nazwac, bezpodstawnego tudziez wyimaginowanego :D

Ale dobry temat na przyszlosc, zeby nikt nie mial pretensji do sprzedawcy - bo nie ma tyle tyle dziurek co w bloku czy glowicy. Poprostu ma nie byc.

Wyszla z tego bardzo pouczajaca lekturka <ok>

darek995
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: darek995 » 30 mar 2012, 13:27

Ja miałem podobną sytaucje ale teraz nie pamietam czy miałem uszczelke od 2.2 zwykłego czy turbo ale pasowało, a co za problem dociąc otwór ? u mnie grało do tej pory :):)

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 30 mar 2012, 23:47

mgruszecki pisze:Wydaje mi sie, ze nie ma opcji, zeby kanaly sie otworzyly ze starosci przez plyn chlodniczy, czy olej. Gdyby sie zrobila dziurka w uszczelce, powiekszyla by sie dalej - a napewno bylo by to widac. Wiec nie mow, ze sie wydaje :)
Tutaj nadal sądze że nie masz racji bo woda czy jakis płyn chłodniczy potrafi zrobic wżery w głowicy więc w uszczelce zrobi je tym bardziej.
Nie mniej jednak troszke sie zamotałem z tą cholerna uszczelką ale nie myli się ten kto nic nie robi.Wiesz mgruszecki, gdybym to ja wiedział wcześniej o tych ze otworach...Tak czy inaczej dzięki za pomoc.Temat raczej do zamknięcia.

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 31 mar 2012, 00:55

Ale otwory ktore sa otwarte sa otoczone blaszka a sama uszczelke jakby zaczelo niszczyc to by ja zaczelo niszczyc na boki, wyzarlo by ja wrecz i by ja calkiem szlag trafil. Wiec racja racją. Temat do zamkniecia, ale nich wisi. Napewno komus sie przyda w razie watpliwosci.

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 31 mar 2012, 08:06

Przydac sie przyda na pewno innym użytkownikom więc niech wisi.Raz jeszcze dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 31 mar 2012, 19:08

oj oj... takie stanowcze wnioski a takie błędne. Oczywiście że może wyrwać otwory, i to bardzo równo, zgodnie z krawędzią otworu przylgni. Metalem natomiast uszczelka jest okuta tylko przy cylindrze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl