[B4 AAZ] 1.9 TD coraz głośniejsze stuki... pomocy
[B4 AAZ] 1.9 TD coraz głośniejsze stuki... pomocy
Witam 2 tygodnie temu kupiłem audiczke i dwa dni temu wlałem 1 L płynu chłodniczego i zauważyłem że przy gumowym wężu z turbiny do kolektora jest wyciek oleju delikatny, wczoraj jechałem i delikatnie zaczeło głośniej tykać w silniku, po czym coś strzeliło i zaczeło coraz głośniej i w miejscu gdzie był ten wyciek oleju jest wieksza plama , a wczesniej przy gwałtownym hamowaniu na sekudne zapalała sie lampka oleju, ale sprawdzałem olej i był w normie, a temperatura silnika od momentu kupna pokazywała delikatnie ponad 90 stopni... co najlepsze dałem za nia 3500 a włozyłem juz 1000 zł hee a teraz juz mi ręce opadły i nie mam pojęcia co to może być macie jakieś podejrzenia ? prosze o pomoc
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To przegrzany silnik nie jest. Bo jakby był to na zimnym silniku paliłby dobrze, ale za to na rozgrzanym paliłby ciężko bądź wcale by nie odpalił(nie miałby kompresji) i musiałby ostygnąć. Wiem to z własnego doświadczenia. Jak już masz auto u mechanika to niech sprawdzi ciśnienie oleju. A i niech sprawdzi czy to któraś ze szklanek w głowicy nie stuka. Jeżeli któraś siadła to stuk jest bardzo mocny, tak jakby silnik chodził bez oleju.
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Kontakt:
a sprawdzałeś przy jeździe z góry czy podczas hamowania silnikiem stuka dalej przy zdjętej nodze z gazu? bo mechanicy bardzo czesto ludzi lubą robić w balona jka sie komuś zawiesi wtryskiwacz. dźwięk potrafi mrozić krew w żyłach brzmi bardzo podobnie, z tym że wszelkie filmiki nie oddają dobrze dźwięku...