Mam taki problem jak w temacie. Auto kupiłem już z takim "felerem", jest to Audi 80 z 90 roku silnik 1,6TD niestety nie znam dokładnych oznaczeń silnika.
Usterka objawia się tak: po odpaleniu silnik lekko "poszarpuje" na niskich obrotach, w momencie jak sie doda gazu to silnik sam (po puszczeniu pedału gazu) wchodzi na maksymalne obroty i tak zostaje (wyje i chyba coś stuka). Po wyłączeniu kluczykiem silnik chodzi jeszcze jakiś czas, nie gaśnie.
Pytanie jak sprawdzić (ustawić) rozrząd, na necie nie znalazłem nic sensownego , dołu (osłony koła na wale) jeszcze nie odkręcałem.
Kolega mówił mi że znaczniki do rozrządu znajdują się pod deklem na wałku rozrządu oraz widać je na kole zamachowym przez korek w korpusie skrzyni a pompe blokuje się takim dopasowanym "kołkiem", na kole rozrządu.
Na razie auto mam w takim stanie (jak na foto) oraz zdjełem dekiel z głowicy(nie widać na foto).
Proszę o pomoc przy sprawdzeniu czy sie nic nie przestawiło jak ktoś może to prosze o jakiś skan z książki jak sie ustawia rozrząd, oraz potwierdzić słowa mojego kolegi

Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam