[B3 1.6 TD SB] Brak mocy
[B3 1.6 TD SB] Brak mocy
Witam. Od pewnego czasy notuje kompletny brak mocy przy niskim zakresie obrotów. (samochód zwalnia z pedałem gazu wciśniętym "do chłodnicy"). Co ciekawe, dzieje się to tylko na silniku rozgrzanym. Na zimnym wszystko gra i buczy. Jeden mechanik pomierzył wszystko (pompę, wtryski, turbinę) i stwierdził, że turbina wytwarza małe ciśnienie. Pompa i wtryski są wg. niego OK. Co jest moim zdaniem wątpliwe. Mam małą wiedzę na ten temat ale przecież turbina uruchamia się w momencie osiągnięcia pewnego pułapu obrotów, a samochód nie ma mocy po zmianie biegu na niskich obrotach. Jest to bardzo uciążliwe szczególnie przy wyprzedzaniu (muszę brutalnie redukować i katować autko na wysokich obrotach), lub przy podjazdach gdzie samochód wręcz zwalnia. Często nie ma także mowy o szybkim "ucieknięciu" ze skrzyżowania, gdyż reaguje baaaaaaardzo mułowato. W czym rzecz ? Nie chcę bez sensu wstawić innej turbiny, więc może ktoś z Was miał podobny problem ? Pozdrawiam.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Turbina kręci się cały czas, ponieważ jest napędzana siłą gazów wylotowych z cylindrów. Jedynie prędkość obrotowa turbiny zależy od "gęstości" przepływającego powietrza oraz jego prędkości.pcheos pisze:ale przecież turbina uruchamia się w momencie osiągnięcia pewnego pułapu obrotów
Zrób tak jak mówi Vision, łatwy sposób w celu określenia padającej pompy.
Mechanik doładowanie turbiny sprawdzał podczas jazdy czy postoju?
jeszcze poszukaj wycieków ON z pompy , powietrza w przewodach na ciepłym może być zwiększone , wyjmij pin z LDA czy nie ma pod nim paliwa
ok manometrem ale jak? na postoju ? wtryski jak --wyjął i na próbnik ? ,kiedy to się zaczęło dziać -spadki mocy , auto pali normalnie( zapala itd)pcheos pisze:Turbinę i wtryski sprawdzał manometrem,