Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1z] Problem z pompą wtryskową

ODPOWIEDZ
Marcin_lbn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1z] Problem z pompą wtryskową

Post autor: Marcin_lbn » 15 lis 2009, 10:44

Witam. Ostatnio wystąpił u mnie następujący problem. Po odpaleniu i wycofywaniu z garażu samochód zgasł bez żadnej przyczyny, odpalił bez problemu, ale żeby ruszyć z miejsca trzeba mu dodać sporo gazu. Podczas jazdy gdy lekko naciskam na gaz to autko kompletnie nie przyspiesza, a pojawia się bardzo twarda praca (tak jakby bardzo przyspieszony kąt wtrysku) i tak niesamowite kopcenie że samochodu jadącego za mną nie widzę. I tak jest do połowy skoku pedału gazu, od połowy "gazu" samochód zachowuje się normalnie, nie kopci i przyspiesza. zastanawiałem się co to może być i odłączyłem wtrysk sterujący. Było "jak ręką odjął", bez problemu ruszałem z miejsca i podczas dodawania gazu nie było niepokojących objawów, tylko silnik miał mniej siły i świecił się "check". Wymieniłem wtrysk sterujący, zakładając go od samochodu kolegi, który jest cały czas eksploatowany, ale niestety samochód zachowywał się dokłanie tak samo jak na moim wtrysku. Więc założyłem spowrotem swój, tylko nie podpinałem kostki i jakoś można jeżdzić, ale siły to malutko zostało. Ktoś może mieć jakieś pomysły co mogło paść, dodam że pod VAGa jeszcze nie podpinałem go, zrobię to dopiero w przyszły weekend.

pawellox
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawellox » 15 lis 2009, 11:34

Osobiscie powiem z doswiadczenia i podobnych efektow sprawdzic:

- ryra przy turbo czy jest cała u mnie jak byla peknieta to dymil jak smok.
- gasnie moze masz zapowietrzony uklad paliwowy lub nieszczelny.( u mnie po wymianie filtra paliwa gosciu zgubil malutki oring w mocowaniu filtra paliwa i szlo powietrze lewe i samochod gasl kiedy chcial.
- po podpieciu VAG sprawdz czy prawidlowo dziala potencjometr pedału gazu czasami jest tak ze zamiast stopniowo dodawac gazu dzieja sie rozne rzeczy gdy jest on uszkodzony.
- no i podstawowa rzecz "Wypij wtyczke od przepływomierza przejedz sie zobacz jak bedzie dodam tylko ze wtedy na VAG wyskoczy bład uszkodzony przeplywomierz! .

Marcin_lbn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcin_lbn » 21 lis 2009, 15:06

No i awaria zlokalizowana. Zatankowałem ponownie paliwko i wszystko wróciło do normy. Wcześniej zatankowałem samochód na orlenie na S1, jakieś 30 km od Częstochowy w stronę Piotrkowa, taki z dużym parkingiem. Omijajcie tą stację z daleka. Dobrze że nic więcej się nie stało. Pozdrawiam wszystkich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl