Witam jako nowy na forum!
Od tygodnia mam problem z nierówną pracą silnika w mojej 80'tce. Gdy robię większą trasę lub/i wkręcam silnik na większe obroty, to po jakimś czasie silnik dławi się, przerywa. Wcześniej pomagało utrzymywać poziom paliwa powyżej rezerwy, lecz teraz ten patent nie zdaję egzaminu. Gdy samochód się dławi, sprawia on wrażenie jakby turbo się kompletnie nie załączało. Gaz w podłogę dławi silnik jeszcze bardziej. Co to może być? Wcześniej samochód bez problemu jechał 140km/h i nie było żadnych kłopotów.
PS. Przepraszam za chaotyczne opisanie tematu, lecz jestem kompletnym laikiem w kwestii motoryzacji. Technik Informatyk się kłania
[B3 1.6 TD] Przerywa, gaśnie na sprzęgle. Problem z Turbo?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marek
- Model: Audi 80 B2
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2,1 WB
Re: [B3 1.6 TD] Przerywa, gaśnie na sprzęgle. Problem z Turbo?
Ja bym zaczął od filtra paliwa
Braki paliwa, wraz ze wzrostem obrotów. Co za tym idzie brak spalin napędzających wirnik turbiny. Tym samym brak mocy. Do sprawdzenia na początek kąt wtrysku. Nie znam tego motoru, ale przy tym silniku raczej potrzebny będzie czujnik zegarowy.
I tak jak mówi Wujek Ziutek filtr paliwa.
I tak jak mówi Wujek Ziutek filtr paliwa.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Miałem podobny objaw w swojej B2.
Winny okazał się konektor na zaworze odcinającym pompy - słaby styk. Na niskich obrotach jakoś jechał, ale ze wzrostem obrotów szarpał się i czasem gasł.
Pomogło zdjęcie konektora, zaciśnięcie szczypcami i od tamtej pory spokój z szarpaniem.
Winny okazał się konektor na zaworze odcinającym pompy - słaby styk. Na niskich obrotach jakoś jechał, ale ze wzrostem obrotów szarpał się i czasem gasł.
Pomogło zdjęcie konektora, zaciśnięcie szczypcami i od tamtej pory spokój z szarpaniem.