[B4 1.9 AAZ] Rozrząd - znaki na kole zamachowym
[80 B3 1.6D] Pasek rozrządu
Co ile nalezy wiymienic pasek? Mam przejechane na nowym pasku ok 50 tys , czy to juz pora??
Ostatnio zmieniony 15 maja 2007, 09:18 przez Dorota, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
pasek rozrzadu...
Ostatnio, podczas pobytu w ASO VW/A rozmawiałem z serwisantem na temat rozrzadu, układu chłodzenia itp... Usłuszałem, że pasek powinno sie wymieniac co 90 tyś. km ( ja wymieniam pasek i rolkę nap. co 60 tyś.) lub co 5 lat... Podobnie jest z pompą płynu chłodzącego/płynem chłodzącym G12 VW/A... Czyli: w czasie przeglądu serwisowego przy wymianie paska rozrządu, wymianie podlega automatycznie pompa i płyn (G12)....
Pozdr. Adam.
Pozdr. Adam.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Z tym paskiem i pompą wodna to jest tak. Generalnie jak ktoś sam tego nie potrafi i nie umie zrobić to lepiej niech przy wymianie paska dołoży ta 100 i wymieni też pompę wodną bo na pewno wymiana samej pompy wodnej była by o wiele kosztowniejsza niż przy wymianie paska. Po kupnie auta obowiązkowo trzeba wymienić pasek bo wiadomo jak to jest. Sprzedawca może zaklinać sie że pasek dopiero co był wymieniany a może być już tak stary jak samo auto. Co do pompy wodnej to ja osobiście nie wymieniałem jej przy kupnie auta. Po jakimś czasie zaczęło byc słychać dopiero łożysko więc ją wymieniłem. Dla mnie był to jedynie koszt samej pompy i pół dnia pracy. U mechanika sprawa byłaby napewno o wiele droższa.
Re: [80 B3 1.6D] Pasek rozrządu
pierwsza wymiana paska po 90tyś km, następne wymiany co 60tysDorota pisze:Co ile nalezy wiymienic pasek? Mam przejechane na nowym pasku ok 50 tys , czy to juz pora??
[B4 1.9 AAZ] wymiana rozrządu
Witam, niebawem będę wymianiał rozrząd w swojej Audi (AAZ) i tu pytanie: czy po wymianie rozrządu konieczne jest ustawienie pompy wtryskowej? jezeli tak to jak to sie robi ?