Witam.
Mam do was powazne pytanie. Posiadam B4 z 94 roku 1.9 TD, i ostatnio zaniepokoil mnie wyciek oleju spod pokrywy zaworow. Widac ze olej wysacza sie tez spod srub pokrywy. Ubytek jest nieduzy, ale jest. Czy pod tymi trzema srubami jest jakas uszczelka, czy tylko jest jedna duza laczaca pokrywe z glowica?
Teraz sprawa druga. Od pewnego czasu przy wlaczonym ogrzewaniu zaczyna dochodzic smrod spalonego oleju. Jest to nie zawsze, ale zauwazylem ze dzieje sie tak przy szybkim przyspieszaniu oraz przy skrecaniu. Tak jakby olej gdzies kapal na cos rozgrzanego i smrod dochodzi do wnetrza. Co moze byc tego przyczyna?
Z gory dziekuje za pomoc.
[B4 1.9 TD] Smrod oleju, co jest przyczyna?
Miałem ten sam problem usterkę usunołem, jednak zapach jeszcze pozostał (reszta oleju się wypalała). Długo szukałem którędy przedostaje się ten smrodek i okazało się że, za akumulatorem są dziury, którymi z powodu braku osłony smrodek przedostawał się do filtra a z tamtąd do środka samochodu. Dziury zakleiłem taśmą i przestało śmierdzieć.
Po kilku dniach zdjołem taśmy i do teraz nic nie czuję <ok>
Po kilku dniach zdjołem taśmy i do teraz nic nie czuję <ok>
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Kup nową uszczelke pod pokrywe zaworów, odkrecasz trzy śróby zdejmujesz pokrywe, wycierasz olej z miejsc styku uszczelki, zakładasz nową skrecasz pokrywe (krecisz do oporu - wiece jak mozna nie da sie przeciągnac śrób) bierzesz benze ekstrakcyjną albo jakiś srodek do czyszczenia silnka obmywasz tam gdzie wyciekł olej i cieszysz sie jazdą i nie ma prawa nic zaśmierdziec. Przy kupnie uszczelki zwróć uwage aby sprzedawca dał Co odpowiednia taką gumową usztywniana z rowkami, bedzie kosztowała pare złotych (około 30).
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
za taką cene to kupi uszczelke która zaraz zacznie znowu przeciekać.ja statnio z tym robiłem i przejechałem sie właśnie na takiej uszczelce.puźniej kupiłem uszczelke firmy reinz.kosztowała troche więcej ale dzięki niej zapomniałem o problemie...Solskier pisze:bedzie kosztowała pare złotych (około 30)