[80 B4 1.9TD] termostat lub pompa wody
[80 B4 1.9TD] termostat lub pompa wody
Witam. Mam problem z moim audi a mianowicie z temperatura , przed wymiana termostatu temperatura jaka pokazywal mi zegar wynosila ok70 stopni , po wymianie na nowy grzeje sie do 100 stopni , i tak jakby nie bylo obiegu bo dolny waz i chlodnica sa zimne gdy wlozylem znowu stary temostat chlodnica jest ciepla i jest w niej obieg , a i jeszcze jedno ostatnio byl wymieniany pasek rozrzadu i czy pompe wody powinno wymieniac sie razem z rozrzadem bo w sklepie gdzie kupowalem termostat powiedzieli mi ze to wina jest pompy prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 10 lis 2007, 21:45 przez MB_124, łącznie zmieniany 1 raz.
Moment, zupełnie nie ma obiegu? Jak go sprawdzałeś, to przy jakiej temperaturze zaczynał się otwierać? Na pompę wody Cię naciągnęli, bo wymienia się ją, kiedy zużyje się łożysko i głośno pracuje. Pompować nie ma prawa źle, chyba że obrośnie kamieniem, albo zmieli coś, co dostanie się do układu chłodzenia. Jaki kupiłeś termostat? Ja mam Verneta i mnie wku... zaczyna, bo zagrzewa mojego Dieselka do ponad 100 stopni, powinien trzymać maksymalnie 95. Jak będę robić sprzęgło, to wsadzam Wahlera i walę system.
Dzis znowu wymienilem termostat na nowy i dalej to samo grzeje sie do 100 a nawet wiecej w srodku ogrzewanie jest tzn ze nagrzewnica nie jest zapowietrzona ale w chlodnicy nie ma obiegu tak jakby termostat byl caly czas zamkniety czujnik temperatury wyczyscilem ale i tak nie byl mocno zakamieniony juz naprawde nie wiem na co jest chory moj audik prosze o pomoc moze juz ktos spotkal sie z takim problemem :cry: a termostat kupilem juz drugi wahlera a stary mam jeszcze fabryczny
- bieniek1984
- Forum Audi 80
mozesz sparwdzic termostat. musisz zbadac przy jakiej temperaturze dolny waz od chlodnicy stanie sie cieply. sprawny termostat otworzy duzy obieg przy ok 87 st i waz powoli zacznie sie nagrzewac.
a jak juz wybierzesz termostat, to mozesz go wsadzic do garnka i na ogien, zbadasz przy jakiej temp zacznie sie otwierac, jezeli masz termometr
a jak juz wybierzesz termostat, to mozesz go wsadzic do garnka i na ogien, zbadasz przy jakiej temp zacznie sie otwierac, jezeli masz termometr
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
MB_124, Nie sugeruj sie zabradzo temperaturą na wskaźniku, zrób jak piszą Koledzy, jak bedziesz miał na blacie temperature w okolicach 90 stopni spradź dolny wąż chłodnicy, jak nie to poczekaj aż nagrzeje Ci sie na tyle co piszesz czyli 100 stopni i wtedy sprawdź wąz, jak bedzie Ciepły to na 90% kałmie wskaźnik. Termostat mozesz przetoestowąc tak jak napisał kolega smigle. A jak ma sie sprawa ogrzewania w aucie daje cipło?
MB_124, a włącza Ci się wentylator na chłodnicy przy tych 100 stopniach? Jeśli nie to prawdopodobnie wskaźnik temperatury Ci przekłamuje.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2007, 19:59 przez rafgc, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam Koledzy. Mysle ze juz mam wszystko w porzadku jeden termostat ktory kupilem byl faktycznie uszkodzony, po zalozeniu nastepnego po dluzszej jezdzie dolny waz tez jest tuz cieply takze sie otwiera , bo na postoju chlodnica tez jest ciepla , tylko mysle ze jeszcze mam uszkodzony czujnik lub zegar bo pokazuje mi gdy sie rozgrzeje 100 a wentylatory na postoju waczaja mi sie przy ok 103-104 stopniach , takze wymienie jeszcze czujnik i zobaczymy co sie bedzie dzialo. Dzkieki za podpowiedzi!!! <ok>