Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audi 80 B4 [AAZ] silnik

ODPOWIEDZ
Tomcionerwus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: tomek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Audi 80 B4 [AAZ] silnik

Post autor: Tomcionerwus » 24 sty 2012, 01:01

Witam.
Od pewnego czasu przygladam sie silnikom serii VW i AUDI.
Nie ktore silniki maja na rurach odpowietrzajacych komore korbowa takie białe
pojemniki, szukam wszedzie odpowiedzi co to jest i do czego słuzy ale nic znalazłem......

Jesli ktos to rosze mi pomoc w odpowiedzeniu mi na te pytania bo bardzo mnie to dreczy....

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 24 sty 2012, 12:57

To są chyba tzw. Catch Tanki. Montuje się je kiedy chce się zrobić "wolną odmę", żeby mieć czyste powietrze w dolocie. Po prostu im starszy silnik tym więcej zbiera się tam oparów z oleju. I robi się taki czarny smalec i osiada wszędzie.
Takie moje skromne zdanie. Niech wypowiedzą się fachowcy...

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 24 sty 2012, 13:25

Tomcionerwus pisze:Nie ktore silniki maja na rurach odpowietrzajacych komore korbowa takie białe
pojemniki
Najlepiej by było jak byś wrzucił tutaj fotkę tego elementu to coś wymyślimy, ale pewnie jest tak jak pisze Francis1982, ;-)

Tomcionerwus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tomcionerwus » 24 sty 2012, 22:41

axell pisze:
Tomcionerwus pisze:Nie ktore silniki maja na rurach odpowietrzajacych komore korbowa takie białe
pojemniki
Najlepiej by było jak byś wrzucił tutaj fotkę tego elementu to coś wymyślimy, ale pewnie jest tak jak pisze Francis1982, ;-)

http://moto.allegro.pl/silnik-vw-passat ... 21413.html

to jest zdjecie silnika w ktorym jest ten zbiorniczek koloru białego i tu troche dziwi do czego jest ale co by to mi dało jakby se to tez zamontował w moim AAZ?????

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Nadwozie: Sedan

Post autor: Krzysiek 84 » 24 sty 2012, 23:00

Wygląda to na jakiś filtr.
A najlepiej by Ci dało jak byś zrobił wolną odme i zaślepił egr <ok>

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 25 sty 2012, 06:49

Ta rura to jest powrót oleju z separatora odmy do silnika, po co jest tam filtr założony :shock: to nie mam zielonego pojęcia, może komuś pękł tam przewód i wstawił to co miał pod ręką ;-)

Tomcionerwus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tomcionerwus » 25 sty 2012, 13:19

axell pisze:Ta rura to jest powrót oleju z separatora odmy do silnika, po co jest tam filtr założony :shock: to nie mam zielonego pojęcia, może komuś pękł tam przewód i wstawił to co miał pod ręką ;-)

to co wiem to tym pojemniku zbiera sie olej zeby nie poszedł do ukladu ssacego i to jest przydatne bo nie brudzi turbiny i ukladu ssacego....

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 25 sty 2012, 13:38

Tomcionerwus pisze:to co wiem to tym pojemniku zbiera sie olej zeby nie poszedł do ukladu ssacego i to jest przydatne bo nie brudzi turbiny i ukladu ssacego....
Troszkę się mylisz kolego, ta rura akurat odprowadza olej z separatora do miski olejowej i w tym miejscu zastosowanie takiego zbiornika jest niepotrzebne, a nawet bezsensowne.
Przewód do układu ssącego to jest ten na górze trafiający do przewodu powietrznego przed suszarką i tam się takie rzeczy stosuje ;-)

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 25 sty 2012, 17:31

A dokładniej to ten cieniutki wąż (ok. 20-25mm) idzie sobie do takiego grubszego, który z kolei idzie do turbinki. Ten cienki wąż się wyjmuje z takiego króćca na tym grubszym, wkręca się tam korek pół cala stalowy a idący wówczas swobodnie cieńszy wąż z odmy kieruje się zwykle na prawą stronę silnika (patrząc od przodu). I tam gdzieś montuje się ów catch tank, żeby się nie lało po ziemi i by ewentualnie potem uzupełnić stan.
Ale mi się wydaje, że konstruktorzy przewidzieli to zjawisko i specjalnie puścili odrobinę "par oleju" w dolot by powietrze to "niby zanieczyszczone" smarowało turbo albo jakieś inne elementy. Takie moje skromne zdanie. Zauważyłem również, że czystość dolotu nie ma przełożenia na jakość pracy silnika (oczywiście czystość w granicach norm, a nie żeby wszystko było zawalone).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl