[B4 1.9 TDI Avant] bio-paliwo
- antares2000
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
[B4 1.9 TDI Avant] bio-paliwo
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie, czy w silniku 1.9 TDI można spokojnie zastosować biopaliwo, czy nie będzie ono miało ujemnych skutkow na podzespoly tego silnika a przede wszystkim turbo? Próbowałem coś na ten temat znaleźć przy pomocy szukajki ale niewiele znalazłem dlatego zakładam ten temat. Proszę podzielcie się swoimi uwagami i doświadczeniami.. W moim poprzednim aucie Polonez 1.9 D lałem spokojnie BIO i poldek jeździł bez żadnych problemów. Niestety nie znam jeszcze dobrze silnika mojego obecnego auta więc zwracam się do Was z zapytaniem jako do bardziej doświadczonych kierowców, mechanikow, specjalistów i użytkowników...
- patrykk007
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Panowie, po raz kolejny dotykacie drażliwego tematu paliwa, a prawda jest taka, że skoro jest dopuszczone do sprzedaży, to musi spełniać pewne normy, co prawda nasze normy są łagodniejsze, niż np. na zachodzie Europy.
Tam paliwa spełniają bardziej rygorystyczne normy, stąd to samo auto, które jeździ u nich np. 30 tys. km rocznie, jego układ wtryskowy może być w lepszym stanie, niż u nas przy 12 tys. rocznie. Kuzyn, pracujący w VW Poznań, mówił, że auta, które zjeżdżają z taśmy tankowane są niemieckim paliwem, przywożonym zza granicy. Powyżej napisałem dlaczego.
A co do naszych, już bądź co bądź leciwych tdi, przy wyższych temperaturach nie powinno być większych problemów, kiedyś mając W123 200D jeździłem na BIO, bo różnica w cenie była spora, teraz jest symboliczna, bo faktycznie BIO wychodzi nieco więcej i należy pamiętać o częstszych wymianach filtra paliwa. Turbinie BIO nie powinno zaszkodzić, bo to dwa zupełnie inne układy.
Konkludując, nie mogę polecić, nie mogę odradzić, ale znam ludzi, którzy mając nawet Common Rail bawią się w BIO…
Tam paliwa spełniają bardziej rygorystyczne normy, stąd to samo auto, które jeździ u nich np. 30 tys. km rocznie, jego układ wtryskowy może być w lepszym stanie, niż u nas przy 12 tys. rocznie. Kuzyn, pracujący w VW Poznań, mówił, że auta, które zjeżdżają z taśmy tankowane są niemieckim paliwem, przywożonym zza granicy. Powyżej napisałem dlaczego.
A co do naszych, już bądź co bądź leciwych tdi, przy wyższych temperaturach nie powinno być większych problemów, kiedyś mając W123 200D jeździłem na BIO, bo różnica w cenie była spora, teraz jest symboliczna, bo faktycznie BIO wychodzi nieco więcej i należy pamiętać o częstszych wymianach filtra paliwa. Turbinie BIO nie powinno zaszkodzić, bo to dwa zupełnie inne układy.
Konkludując, nie mogę polecić, nie mogę odradzić, ale znam ludzi, którzy mając nawet Common Rail bawią się w BIO…
-
- Forum Audi 80
EKOdiesel to zwykły ON, tylko z dodatkiem Biokomponentów, stąd ten przedrostek „Eko”. Cały czas jeżdżę na Ekodieslu z Orlenu i bez zastrzeżeń, zimą miałem trochę „oszczędności” z lata jeszcze, przy -15 stopniach nie było żadnych problemów… Nie popadajmy w skrajności, jakby nasze silniki były tak wrażliwe na paliwo, to te wszystkie CDI, CDTI, HDI, CR musiałyby już nie jeździć. Z czasem zawartość biokomponentów w ON ma wzrastać, to nieuniknione, nie tylko ze względów ekologicznych:P
Szczerze mówiąc to nie znam nikogo kto by do takiego silnika lał bio, większość moich znajomych z silnikami wyżej wymienionymi jeździ na paliwach typu Verva itp.krzysiek21_01_1989 pisze:to te wszystkie CDI, CDTI, HDI, CR musiałyby już nie jeździć.
Dokładnie oszczędność jazdy na takim paliwie jest żadnakrzysiek21_01_1989 pisze:Nie popadajmy w skrajnośc
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- patrykk007
- Forum Audi 80