[80 B4 1.9 TDI 1Z] czy mogę zamienić olej 15w40 na 10w40?
[80 B4 1.9 TDI 1Z] czy mogę zamienić olej 15w40 na 10w40?
Poczytałem trochę o olejach i mam pytanie: czy jeśli jest zalany Mobil 15w40 to mogę wymienić na 10w40 bez żadnych konsekwencji dla silnika? Jeśli nie to dlaczego?Z góry dziękuje za odpowiedz!
jezeli samochod jezdzil na 15w40 to zapewne jest juz tym olejem zasyfiony wiec jak zmienisz na 10w40 to moga pojawic sie wycieki z silnika albo w najgorszym wypadku z silnika zrobi sie sito.Zostaw to co jest czyli 15w40 zmien na lepszą firme np.Motul lub Liqui Moly sa to b wysokiej jakosci oleje.Chociaz Mobil tez jest przodujaca marka.
Tak to jest prawda . Szkoda ze ktos zalal ojej minrealny do takiego autka,mowi sie ze Turbo nie lubi oleju mineralnego.Moj znajomy ma A6 2.5TDI jezdzi na mineralnym bo taki byl zalany zrobil juz pare kilometrow bo ma go 3 lata i samochodzik lata az milo i turbinka nic sie nie dzieje.Zostal bym przy mineralnym.
Lepiej wymień , silnik i turbina bedzie miala lepsze smarowanie... Przy zmianie z minerala na syntetyk nie ma aż takiego ryzyka jak przy półsyntetyku na syntetyk.
Ja zmieniłem u siebie z 10w40 na 5w40 i nic sie nie stało
Moge Ci polecić PENNASOL SUPER LIGHT 10w40 5L za 70zł . Klasa jakości : API SL/CF ACEA A3/B3, A3/B4 spełniajacy norme VW 505 00 , i daje gwarancje ze olej nie jest "oszukany" tak jak watpliwe tanie markowe oleje na allegro. Olej mam bezposrednio od importera .
Ja zmieniłem u siebie z 10w40 na 5w40 i nic sie nie stało
Moge Ci polecić PENNASOL SUPER LIGHT 10w40 5L za 70zł . Klasa jakości : API SL/CF ACEA A3/B3, A3/B4 spełniajacy norme VW 505 00 , i daje gwarancje ze olej nie jest "oszukany" tak jak watpliwe tanie markowe oleje na allegro. Olej mam bezposrednio od importera .
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
kowal, jak długo twój silnik jeździł na mineralnym :?:kowal pisze:Przeczytałem że jeśli silnik chodził na mineralnym to lepiej nie zmieniać na półsyntetyk. Czy to prawda?
wybór należy do ciebie, choćby nawet wymienisz popychacze, prowadnice itp. to turbo i tak ucierpi po jeździe na mineralnym.
wiadomo że nikt nie zaleca przejścia o klasę w górę, ale nie którzy przechodzili z minerałów ew półsyntetyków na syntetyczne i mieli pozytywne wrażenia. ja nie polecam przejść ze wzgledu na to audi A4 a którym nie raz pisałem
Po zakupie autka wlewałem shell helix diesel plus 10w40 aż do ostatniej wymiany kiedy mechanik wymienił mi na mobila 15w40 i powiedział że ten jest lepszy. Ja jestem początkującym użytkownikiem takiego silnika i zaufałem mu. Nie wiem na jakim oleju ten silnik pracował wcześniej i dlatego pytam co teraz zrobić bo jeśli zamiana nie jest grozna to wymienie bez wahania!
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub