[1.9TDI 1Z] Diagnostyka i czyszczenie nastawnika
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Twoje pytanie jest bez sensu bo RSW ustawia się podczas składania nastawnika ,a nie przy zakładaniu go na pompę 8-) A czy trafiłeś czy nie ,to napięcie i tak jest jednakowemateusz11 pisze: wyczyscilem swoj nastawnik ale ciagle niemam pewnosci ze trafilem w pierscien, czy jezeli moge ustawic RSW na 0,72V tzn ze jest dobrze zalozony, czy to niema nic do tego?
- lord17_1991
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Szymon
Czy możliwe jest, że po dwóch tygodniach od czyszczenia nastawnika znowu jest on brudny?
Dwa tyg. temu kolega Jacek wyczyścił nastawnik i wszystko chodziło jak należy. Wczoraj zauważyłem, że znowu na 3,4,5 biegu w graniach 1800-1950 RPM szarpie. Tylko te szarpanie jest tak jakby mocniejsze niż te co było miesiąc temu. Możliwe, że pompa jest już wykończona?
Dwa tyg. temu kolega Jacek wyczyścił nastawnik i wszystko chodziło jak należy. Wczoraj zauważyłem, że znowu na 3,4,5 biegu w graniach 1800-1950 RPM szarpie. Tylko te szarpanie jest tak jakby mocniejsze niż te co było miesiąc temu. Możliwe, że pompa jest już wykończona?
-
- Forum Audi 80
Oczywiście że mozliwe ...wystarczy napoić pompę jakimś "suchym " paliwem i po gładziach na fali i rolkach w pompie .Fabryka opiłków uruchamia produkcję i zawala nastawnik .Odkreć nastawnik i zobacz czy od spodu nastawnika ,nie widac opiłków ,nie potrzeba go rozbierać ,bo jak widać chociaż kilka na gwintach śrub ,to wiadomo ze są też w środku ...jak sa ,to szukaj drugiego dołu pompy 8-)sylar pisze:Czy możliwe jest, że po dwóch tygodniach od czyszczenia nastawnika znowu jest on brudny?
-
- Forum Audi 80
No raczej odpada 8-) choć 100% pewnosci ,było bo po podmianie na inny ...bo po czyszczeniu i złożeniu nastawnika ,rózne cuda się niektórym dzieją ,a to luty puszczają ,a to czegoś nie dokręcili ....szczególnie jak robili to po raz pierwszy i nie na wszystko zwrócili uwagę ...nie mówie że tak jest w tym przypadku ,ale pewności mam tylko jak robię samsylar pisze:Odpiąłem dziś impulsator i dalej szarpie. Szarpie od 1600 rpm. Zauważyłem też, że przy ruszaniu jest nieciekawie. Nastawnik raczej odpada.