[80 b4 1.9 TDI] Dziwny odglos silnika Pilnie prosze o pomoc
[80 b4 1.9 TDI] Dziwny odglos silnika Pilnie prosze o pomoc
Wybaczcie ale mechanik ze mnie slaby takze opisze sytulacje po mojemu moze ktos zrozumie
Witam ostatnio wracam z malej trasy i uslyszalem dziwny rechot silnika w momencie kiedy auto jest na wolnych obrotach bo gdy tylko ruszylem rechot ucichl. Im blizej domu ( zaczelo sie okolo 70km przed domem) tym glosniej auto rechotalo np na swiatlach. Dodam ze auto zachowuje sie tak samo na zimnym jak i cieplym silniku .Oddalem auto do mechanika ktory stwierdzil ze jest to wina pompy wody ktora mam peknieta, pompe wymienil po czym zadzwonil i stwierdzil ze to jednak nie jest od tego i cos mi mowil ze zabezpieczenia walu poszly i ze to moga byc rozne powody ( np pekniety wal, cos tam z pompa oleju itp) i ze sama diagnoze bede musial sporo zaplacic bo zeby dostac sie do miski oleju to on musi caly silnik rozebrac i na podnosnik wziasc itp
I teraz moje pytanie czy ktos moze wiedziec co moze byc uszkodzone lub chociaz polecic kogos z Gdańska kto zna sie fachowo na tym modelu audi bo nie wiem czy mnie poprostu nie chca naciagnac na koszty
Troche sie do niej przywiązałem a nie stac mnie na grubsze naprawy także prosil bym o pomoc
Witam ostatnio wracam z malej trasy i uslyszalem dziwny rechot silnika w momencie kiedy auto jest na wolnych obrotach bo gdy tylko ruszylem rechot ucichl. Im blizej domu ( zaczelo sie okolo 70km przed domem) tym glosniej auto rechotalo np na swiatlach. Dodam ze auto zachowuje sie tak samo na zimnym jak i cieplym silniku .Oddalem auto do mechanika ktory stwierdzil ze jest to wina pompy wody ktora mam peknieta, pompe wymienil po czym zadzwonil i stwierdzil ze to jednak nie jest od tego i cos mi mowil ze zabezpieczenia walu poszly i ze to moga byc rozne powody ( np pekniety wal, cos tam z pompa oleju itp) i ze sama diagnoze bede musial sporo zaplacic bo zeby dostac sie do miski oleju to on musi caly silnik rozebrac i na podnosnik wziasc itp
I teraz moje pytanie czy ktos moze wiedziec co moze byc uszkodzone lub chociaz polecic kogos z Gdańska kto zna sie fachowo na tym modelu audi bo nie wiem czy mnie poprostu nie chca naciagnac na koszty
Troche sie do niej przywiązałem a nie stac mnie na grubsze naprawy także prosil bym o pomoc
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Skoro nie pompa wody to być może wspomagania? Zdjąć pasek z wody i wspomagania i zobaczyć jak pracuje. Później mona spróbować zdjąć pasek z alternatora. Tym sposobem zlokalizować dźwięki (najlepiej było by jakby ucichło po zdjęciu pasków). Nie wydasz ani złotówki i możesz sam zdjąć i zobaczyć jak chodzi bez pasków.
Jak wówczas nie ucichnie możesz szykować się na poważniejsze testy.
Dobrze byłoby nagrać dźwięk w jak najlepszej jakości i najbliżej tego miejsca.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Tak to czytam i nie wiem ,czy się śmiać ,czy płakać ...i jedyne co mogę powiedzieć ,to to ,że można tego gościa różnie nazwać ,ale na pewno nie mechanikiem :roll: Ja bym czy prędzej zabierał auto od niego ,bo przy jego metodach pracy , wkrótce może okazać się,że naprawa może przekroczyć wartość auta <uhh>Ziker pisze:Oddalem auto do mechanika ktory stwierdzil ze jest to wina pompy wody ktora mam peknieta, pompe wymienil po czym zadzwonil i stwierdzil ze to jednak nie jest od tego i cos mi mowil ze zabezpieczenia walu poszly i ze to moga byc rozne powody ( np pekniety wal, cos tam z pompa oleju itp) i ze sama diagnoze bede musial sporo zaplacic bo zeby dostac sie do miski oleju to on musi caly silnik rozebrac i na podnosnik wziasc itp
tylko ze ciezko teraz znalesc dobrego mechanika a ja zbytnio sie na tym nie znam dlatego czekam moze znajde kogos z trojmiasta kto mi cos pomoze:)
[ Dodano: 2013-05-28, 20:43 ]
[ Dodano: 2013-05-28, 20:43 ]
postaram sie nagrac jak odbiore od niego autoFrancis1982 pisze:Skoro nie pompa wody to być może wspomagania? Zdjąć pasek z wody i wspomagania i zobaczyć jak pracuje. Później mona spróbować zdjąć pasek z alternatora. Tym sposobem zlokalizować dźwięki (najlepiej było by jakby ucichło po zdjęciu pasków). Nie wydasz ani złotówki i możesz sam zdjąć i zobaczyć jak chodzi bez pasków.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Poczekajmy ...."miszcz "od fantastycznych teori ,rozbierze silnik ,rozkręci auto , to się dowiemy , na razie wymienił pompę wody ,która co prawda nie była przyczyną ,mimo że tak myslał ,ale była pęknięta szkoda że jego silnie wytężony umysł ,nie wpadł na prosty sposób zrzucenia paska klinowego z pompy ,ale takie prymitywne i proste sposoby nie są godne stosowania ,przy takim geniuszu :mrgreen:maati76_45 pisze:może się rozsypywać rolka na rozrządzie , u mnie szumiała , albo inaczej mówiąc rzęziła.
hej kolego z pomorza
moze post z innej manki, silnik 1z to nie jest CHYBA wg mnie zkaplikowane urzadzenie skoro cos nie gra, wydaje dziwne dzwieki, ZLOKALIZUJ JE, da sie tylko trzba poswiecic temu troche czasu i np wsadzic glowe tam gdzie sie nie da
dziwne dzwieki moga byc przyczyna np poduszek silnika, z twojego postu bardzo malo wynika tyle ze dziej sie to na jalowych obrotach
moze post z innej manki, silnik 1z to nie jest CHYBA wg mnie zkaplikowane urzadzenie skoro cos nie gra, wydaje dziwne dzwieki, ZLOKALIZUJ JE, da sie tylko trzba poswiecic temu troche czasu i np wsadzic glowe tam gdzie sie nie da
dziwne dzwieki moga byc przyczyna np poduszek silnika, z twojego postu bardzo malo wynika tyle ze dziej sie to na jalowych obrotach
Jak nie poradzą sobie w 3mieście zapraszamZiker pisze:tylko ze ciezko teraz znalesc dobrego mechanika a ja zbytnio sie na tym nie znam dlatego czekam moze znajde kogos z trojmiasta kto mi cos pomoze:)
[ Dodano: 2013-05-28, 20:43 ]postaram sie nagrac jak odbiore od niego autoFrancis1982 pisze:Skoro nie pompa wody to być może wspomagania? Zdjąć pasek z wody i wspomagania i zobaczyć jak pracuje. Później mona spróbować zdjąć pasek z alternatora. Tym sposobem zlokalizować dźwięki (najlepiej było by jakby ucichło po zdjęciu pasków). Nie wydasz ani złotówki i możesz sam zdjąć i zobaczyć jak chodzi bez pasków.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Na nazwanie kogoś mechanikiem ,trzeba sobie zasłużyć ...zdecydowana większość ,zasługuje co najwyżej na nazwanie ich "wymieniaczami " a co się od razu z tym wiąże <ok> naciągaczami ,bo tak nazywa się wymienianie dobrych podzespołów na nowe ,nie upewniając się że są na pewno nie sprawne 8-) Ja rozumiem że w nowych autach to nie takie proste ,znależć coś co szwankuje ...ale w prostej jak budowa cepa 80tce ,gdzie wszystko jest na wierzchu ,to już żenada :roll: Dla przykładu ,diagnoza jednego z takich "specjalistów " opowiedziana przez jednego z gości ,któremu czysciłem nastawnik indukcyjny <ok> "Panie ,pewnie w skrzyni biegów coś się wysypało,możemy wymienić ,skrzynia ok.600zł +robota " :roll: a brudny był tylko nastawnik ...i jak to nazwać :?: bo ,mnie słów brak ...Drugi przykład ,zamulony bosch ,brak dynamicznego przestawiania kąta wtrysku ...wywalone kupę kasy na wymienione kompletnie bez potrzeby rzeczy ,np.450 zł za potencjometr gazu ....w błędach jak wół ,powtarzający się po kazdej przejażdżce bład przepływki i kąta wtrysku ...przyczyny podane na tacy ,przynajmniej w przypadku przepływki,bo pompy niektórzy się nie czepiają ,co mogę zrozumieć ...i co :?: i nic, wymienia taki baran potencjometr gazu ,bo reakcja na gaz słaba <uhh> gdzie powinienn się ze wstydu spalić i wyciągnac ten potencjometr z powrotem ,jak zauważył że nic się nie zmieniło po wymianie ...a ten co robi :?: bez nawet krztyny samokrytycyzmu ,kasuje 450 zł ,za kompletnie niepotrzebą wymianę potencjometru gazu ...ŻENADA :roll: mógłbym tak jeszcze długo opowiadać ,zasłuchanych histori ,ale nie będę przynudzać ...wniosek z tego prosty <ok> jak ci auto nie domaga i nie chcesz wyrzucać kasy w błoto ,nie jezdzij po ''mechanikach " bo zwykle stracisz tylko czas i pieniądze ...jedż do kogoś ,kto ci zagwarantuje, że nie wydasz nie potrzebnie choćby złotówki ...a zapewniam że jest kilku takich na tym forum ,wyliczać kto ,nie muszę ,bo większość doskonale wie 8-)Francis1982 pisze:Rozbraja mnie Twoje optymistyczne podejście do naszych mechaników
Ostatnio zmieniony 05 cze 2013, 08:06 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Mario, jesteś mistrzem autoreklamy ;D
Swoja drogą to fakt że lepiej pojechać 200 km do kogoś z forum kto siedzi w tych silnikach od małego niż tułać się w obrębie 20 km od miejsca zamieszkania po mechanikach którzy gówno wiedzą i tylko wyłudzają kolejne setki złotych wymieniając niepotrzebnie zdrowe podzespoły...
Swoja drogą to fakt że lepiej pojechać 200 km do kogoś z forum kto siedzi w tych silnikach od małego niż tułać się w obrębie 20 km od miejsca zamieszkania po mechanikach którzy gówno wiedzą i tylko wyłudzają kolejne setki złotych wymieniając niepotrzebnie zdrowe podzespoły...
-
- Forum Audi 80
To nie autoreklama , to są smutne fakty :roll: 99% mechaników ,może i daje sobie radę z mechaniką ,ale niestety ,jeśli chodzi o tzw.zagadki w tym aucie ,to zwykle baaaardzo cieniutko ,totalny brak wiedzy :roll: Dla mnie nie ma w tym aucie nierozwiązanych zagadek ,przynajmniej na dzień dzisiejszy ,wszystkie z jakimi miałem do czynienia ,rozwiązałem , nie narażając przy tym nikogo, na żadne zbędne wydatki ,a to niestety rzadkie przypadki jak jeżdzimy po mechanikach 8-)Popej pisze:Mario, jesteś mistrzem autoreklamy ;D