Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z ] Jaki luz na pierścieniach tłokowych?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 1Z ] Jaki luz na pierścieniach tłokowych?

Post autor: Francis1982 » 02 sie 2012, 22:13

Witam.
Jutro przymierzam się do wymiany pierścieni. Szukałem tematu ale jakoś szukajka mi niezbyt pomogła.

Dowiedziałem się, że można zmierzyć cylinder bez średnicomierza. Otóż wkłada się sam pierścień do cylindra w połowie jego wysokości i mierzy się szczelinę przy zamku. I, że są pewne wartości właściwe oraz pewna tolerancja. W sumie można tak przemierzyć cały cylinder by wiedzieć jaki jest stopień zużycia.

W sklepie zamówiłem pierścienie nominalne ale może się okazać, że po włożeniu będą miały zbyt duży luz. Dlatego też w sklepie będą czekały awaryjnie na I-szy szlif. Akurat sprzedawca w porządku i wymieni za darmo nawet jak jeden komplet będzie otwarty.

Szczelinomierz mam tak więc nie powinno być problemu.

Z góry dziękuję za fachową pomoc. Póki co szukam dalej na necie. Jak się dowiem to napiszę.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-08-03, 00:21 ]
Zacząłem szperać po audi centrum i znalazłem plik "Sam naprawiam Audi 80". Zdjęcie numer 13:

Obrazek

Zresztą bardzo pomocna książka bo dużo podrukowałem. Między innymi jak złożyć wszystko do kupy oraz najważniejsze momenty dokręcania śrub.
W sumie temat powinien być przydatny bo wujek google jest bardzo biedny w tym temacie. Większość to motocykle, nawet ursusy, a o naszych niuniach nic.

Pozdrawiam.

maniek887
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maniek887 » 07 sie 2012, 08:42

jeżeli zamówiłeś nominalny rozmiar pierścieni to musi być dobrze bo nad wymiarowe są dłuższe więc na 100% nie wejdą w cylinder luz powinien wynosić 0.2-0,3mm jak by ewentualnie był mniejszy (raczej nie możliwe) to można przeszlifować na drobnej osełce tak by szczelina była poprawna.

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 07 sie 2012, 14:14

Dobrze, że zamówiłem jeszcze jeden komplet na I-szy szlif. Przy czwartym cylindrze podczas wsuwania tłoka pękł mi najdelikatniejszy (olejowy) i musiałem właśnie rozpiłowywać jeden z I szlifu. Ale poskładałem i chodzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl