[Wszystkie] Olej opałowy vs. olej napędowy
Witam Wszystkich.MP pisze:no ja wczoraj miałem własnei jaja z opalem
w baku czysty OO ok 30litrów zostało z pełnego zbiornika
fura postała na dworze 2czy 3 noce i dupa zamarzło w filtrze (a filtr nówka tydzien temu wymieniany
wykręciłem ssak z baku a tam na końcówce -> ty sitku co zasysa paliwo z baku całe oblepione masełkim z parafiny ... oczyscilem , filtr zanioselm do domu nagrzał się paliwko odpusiclo załozyłem zpowrotem i jest ok
ale cholera zanim zdecydowałem sie ogrzać filtr to pól dnia szukałm nieszczelności w przewodach paliwowych :roll: <mikolaj>
dolałem do baku 40 l Verwy ON z Orlenu + jakiś "uszlachetniacz" do ropy niby zapobiegający wytrącaniu się parafiny w dawce 4-5x wiekszej niz przewidziana na opakowaniu :mrgreen: furacz staoi w ogrzewanym garażu no i zobaczymy jak dzis bedzie ...
1 raz w zyciu cos takeigo stalo mi sie z opalem wczesniej golf 3 1,9d stal na -20 po 2-3 dni i zawsze bylo ok na czysty opale bez zadnych dodatków ... chyba jakis lipny OO trafilem w tej dostawie :-x
Na zamarzający filtr paliwa mam sposób który zastosowałem w Transicie, mianowicie tam filtr paliwa jest umieszczony w ten sposób że zimne powietrze z wentylatora chłodnicy dmucha
do puki silnik się nie zagrzeje prosto na filtr paliwa i przy -20c zamraża paliwo.
Kupiłem na Allegro samoprzylepny wkład lusterka koszt od 5 do 14 zł http://allegro.pl/mata-grzewcza-podgrze ... 13847.html Na jesień po wymianie filtra okleiłem go i podłączyłem przewody pod światło postojowe, (można pod elektrozawór pompy) i w tym roku nie miałem problemów z zamarzaniem paliwa w filtrze jak we wcześniejszych latach.
-
- Forum Audi 80
Dywagacje bardzo ciekawe jednak wydaje mi się, że chyba powinny odbywać się na spotach, zlotach etc.
Myślę, że każde środowisko jest inwigilowane również nasze zwłaszcza, że zrzeszamy masę ludzi i pytania typu gdzie można kupić opał są nie na miejscu.
Btw. Czysty opał nie zamarznie w zimę. Jedynie chrzczony.
Myślę, że każde środowisko jest inwigilowane również nasze zwłaszcza, że zrzeszamy masę ludzi i pytania typu gdzie można kupić opał są nie na miejscu.
Btw. Czysty opał nie zamarznie w zimę. Jedynie chrzczony.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Bez przesady ,ja tam sie nie boję 8-) ,rozmawianie ,kupowanie i sprzedawanie nie jest zabronioneMolibdynowyGość pisze:Dywagacje bardzo ciekawe jednak wydaje mi się, że chyba powinny odbywać się na spotach, zlotach etc.
Kupowałem w dobrych czasach , jak jeszcze można było bez problemów ,w hurtowni ,która jest dystrybutorem wiec był pewny ,i wytrącała się parafina w mrozy .I co na to powiesz ? chszczony ? wątpię ,powiem więcej na pewno nie.Chszczonego nie rozpoznasz ,przynajmniej wzrokowo bo odbarwiany kwasem ,neutralizowany (lub nie) wapnem i ma kolor ropy .Nie muszę pisać co to robi z metalowymi elementami przez które przepływaMolibdynowyGość pisze:Czysty opał nie zamarznie w zimę. Jedynie chrzczony.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Marcin aleś ty strachliwy jak patrze na ceny paliw to na pewno za niedługo będę wlewał opał.cena 3.15 jaką ostatnio widziałem jest kuszaca.a gdzie można kupić hmmm przecież ludzie to ciągle kupują nawet na stacjach benzynowych które maja to w ofercie. wystarczy wpisać w google gdzie kupić opał i wyskakuje kilkanaście stacji w całej Polsce.Jak będą nas dalej tak rąbać na paliwie to w moim baku będzie pływał piękny czerwony płyn... tym bardziej że jakiś tydzień temu w radiu słyszałem że jacyś szejkowie z Kuwejtu powiedzieli że ceny ropy pójdą do góry no i ekspercie powiedzieli że dzięki temu cena paliwa u nas wzrośnie o ok 55gr także będzie miło <ok>
-
- Forum Audi 80
Mi nie chodzi o to. Wszystko można załatwić nie tylko oranżadę, jednak według mnie wypowiedzi typu "właśnie zalałem sobie 25litrów" "tamten ma zawsze można do niego podjechać" nie są dobrą opcją. Uwierzcie, że i nasze środowisko może być inwigilowane, a na niektórych terenach kontrole zbiorników są na porządku dziennym np. Mierzeja Wiślana i inne.
Nie chce nikogo pouczać bo jestem jeszcze młody ale np. wypowiedź kolegi trepek jest według mnie bardziej trafna niż co poniektórzy na forum.
Tyle w tym temacie z mojej strony
Nie chce nikogo pouczać bo jestem jeszcze młody ale np. wypowiedź kolegi trepek jest według mnie bardziej trafna niż co poniektórzy na forum.
Tyle w tym temacie z mojej strony
-
- Forum Audi 80