[B4 1.9 1Z] Popiskiwanie spod maski
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Popiskiwanie spod maski
Witam. Od dłuższego czasu po odpaleniu zimnego silnika (tzn nie stoi na mrozie tylko w ogrzewanym garażu) z pod maski słyszę dziwne popiskiwanie tak jakby siedziały pod maską świerszcze Wydaje mi się że jest to od alternatora lub napinacza alternatora. Napinacz niedawno robiłem i ładnie pracuje, koło pasowe jest całe, alternator tez lekko się obraca. Ciężko stwierdzić co jest nie tak bo po zrzuceniu paska oczywiście cisza. Może ktoś z was słyszał to u siebie i coś podpowie? Dźwięk utrzymuje się przez kilka minut. Jak odpalam ciepły silnika cisza.
Tu filmik w którym w tle pracy silnika słychać co chwilę popiskiwanie.
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Silnik: 1.9 1Z
Re: Popiskiwanie spod maski
Pompa wody często lubi popiskiwać ... Psiknij WD-40 na ośkę pompy na włączonym silniku i oczekuj efektów , jeśli dalej piszczy to jak koledzy mówią szukaj dalejhudy pisze:Witam. Od dłuższego czasu po odpaleniu zimnego silnika (tzn nie stoi na mrozie tylko w ogrzewanym garażu) z pod maski słyszę dziwne popiskiwanie tak jakby siedziały pod maską świerszcze Wydaje mi się że jest to od alternatora lub napinacza alternatora. Napinacz niedawno robiłem i ładnie pracuje, koło pasowe jest całe, alternator tez lekko się obraca. Ciężko stwierdzić co jest nie tak bo po zrzuceniu paska oczywiście cisza. Może ktoś z was słyszał to u siebie i coś podpowie? Dźwięk utrzymuje się przez kilka minut. Jak odpalam ciepły silnika cisza.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przecież napisałem że koło pasowe jest całe.darekmalickiwp pisze:Na forum wiele jest na ten temat. W Twoim przypadku najprawdopodobnie będzie to koło pasowe(wielorowkowe) wału silnika. Jest na forum jak to zdjagnozować. Koszt nowego to od 250 zł w górę.
Pompa trochę mi nie pasuje bo słychać bardziej z prawej strony silnika.
Pozostaje alternator lub napinacz. Może zrobię tak jak radzisz i psiknę czymś na koło alternatora i napinacz. Coś może wykluczę.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Koło oryginalne. 2tys km temu zrobiłem znaki i się nie rozjechały. Napinacz robiłem sam 5tys km temu. nowe tulejki i naprawa pręta. Sam napinacz był w idealnym stanie.joandaw pisze:Koło pasowe ori czyś wymieniał ? Jest całe co Masz na myśli? Napinacz był wymieniany tylko on czy ten pręt z napinacza ? Kiedy i na jaki?
Piotrek możliwe że łożysko. Będę po kolei co kilka dni smarował inne części i może coś wykluczę.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Z ostatnich obserwacji zauważyłem że piszczy do momentu aż nie zmieni się praca zimnego silnika. Gdy odpalam zimny silnik to pracuje on troszkę głośniej lub z lekko zwiększonymi obrotami. To chyba od tego że zmienia się kąt wtrysku. Po około minucie słychać pstryknięcie któregoś przekaźnika i w tym monecie silnik pracuje troszkę ciszej. Również w tym momencie znika to popiskiwanie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Wyciąg sobie przekażnik od grzania świec ,to zobaczysz że nie usłyszysz ani popiskiwania ,ani tego "pstrykniecia " po którym przestaje popiskiwać 8-) ...albo podłacz sobie żaróweczkę pod zasialnie świec żarowychhudy pisze:Po około minucie słychać pstryknięcie któregoś przekaźnika i w tym monecie silnik pracuje troszkę ciszej.
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
-
- Forum Audi 80
214 na pewno nie jest od świec żarowych .Jak wyciagniesz własciwy ,to daj znać ,Dobra nie będę taki :mrgreen: Podpowiedż <ok> duży niebieski .hudy pisze:Wyjąłem przekaźnik 214 i popiskiwanie nadal było słyszalne. Chyba że zły przekaźnik wyjąłem.
Piszczy pasek ,bo obciązony poborem ok.50 amper przez 4 świece alternator, stawia mu duzy opór 8-)hudy pisze:Chodzi ci o to że grzeje świece do momentu "pstryknięcia" i przez to piszczy pasek lub alternator?
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 19:50 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak mi się wydawało że to nie ten bo na szybko zerknąłem na forum i znalazłem właśnie ten przekaźnik. Coś mi się wydawało nie tak bo z tego co kojarzę to on chyba jest nad nogami kierowcy.
Mówisz że to są oczywiste rzeczy to może uchyl rąbka tajemnicy bym wiedział gdzie szukać problemu bo coś nie mogę skojarzyć co mają świece do tego piszczenia tym bardziej że samochód stoi w garażu gdzie jest prawie + 20 stopni i świece nie powinny grzać...
Mówisz że to są oczywiste rzeczy to może uchyl rąbka tajemnicy bym wiedział gdzie szukać problemu bo coś nie mogę skojarzyć co mają świece do tego piszczenia tym bardziej że samochód stoi w garażu gdzie jest prawie + 20 stopni i świece nie powinny grzać...
-
- Forum Audi 80
Bo nie grzeją przed odpaleniem ,ale przy temp.kilkunastu stopni ,dogrzewają przez ok.minutę po odpaleniu . Taki zupełnie bezsensowny i zbędny "bajer " .Podłacz żaróweczkę do zasialnia świec ,to się zdziwisz,tak jak ja kiedyś Też mi oczywiscie popiskiwał pasek ,i to w temp kilkunastu stopni,co wtedy było dla mnie dziwne i niezrozumiałe :shock: .Postanowiłem dojść dlaczego popiskuje przez jakąś minutę po odpaleniu i coś z tym zrobić ,wiec jak większość wymieniłem pasek PK na nowy,choc stary tez był bez zarzutu ,rolkę napinacza ...i nic nie pomogło ...koła pasowego nie zamierzałem wymieniać bo było i jest eleganckie,zadnego bicia czy innych zauważalnych usterek ...tak więc olałem temat ,ale doszedłem że przez tą minutę po odpaleniu ,właczają sie świece żarowe :roll: długo nie myśłąc ,wyciagnąłem przekaznik grzania świec i mam spokój z popiskiwaniem Grzanie świec u mnie jest zupełnie zbedne ,bo silnik dzięki webasto odpalam już ciepłyuchyl rąbka tajemnicy bym wiedział gdzie szukać problemu bo coś nie mogę skojarzyć co mają świece do tego piszczenia tym bardziej że samochód stoi w garażu gdzie jest prawie + 20 stopni i świece nie powinny grzać...