Wydaje mi się że na wielu rzeczach można oszczędzać, ale nie na oleju.
Piszesz że twój kolega ma bańkę takiego oleju ale pewnie nie wiesz jak stary, nie mówiąc już o tym że to jest olej nie przeznaczony do silników samochodów osobowych, a co zrobisz przy następnej wymianie - kolega będzie miał następną bańkę?
Chcesz pojeździć dłużej tym samochodem zalej coś dobrego - ja bym polecał MOTULA lub Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40, na tym drugim jeżdżę obecnie (te oleje nie są zbyt popularne u nas no i co za tym idzie rzadziej podrabiane).
Oczywiście twój wybór
[ 1.9 TDI 1Z] Pytanie o olej
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
ŁUKASZ74 pisze:Auto mam od niedawna zrobiłem nim 3Tkm(na liczniku 249Tkm) w tym czasie dolałem ok 1l
Zrobiłeś 3 tysie i litrę wciągło?? :roll: Troszkę nie ciekawie to wygląda... Wychodzi około 3,5l od wymiany do wymiany...
A co do tego oleju to także Ci odradzam... Tak jak kolega wyżej napisał na oleju się nie oszczędza...
mi kiedyś też ubyło 3.5l ale na 17tys. a to przez to że nie miałem co wlać potem zalałem porządny olej i zużycie jest max. 1l/10tys. więc nie ma co płakać że silnik wziął ileś tam oleju bo nie wiadomo co to za olej i może się okazać że po wymianie przestanie brać wiadrami o ile ktoś już nie dobił silnika a poza tym to tak jak pisze kostrz, oleje syntetyczne były od dawna i mało tego zalecane do TDI, obecne silniki TDI (szczególnie PD i CR) wymagają lania specjalnego oleju syntetycznego a VP wcale się zbytnio od nich nie różni
zalej motula synergie 6100+ 10w40, i lukaj pozniej stan oliwki jak bierze i tak jak kolega kostrz mowil, 10w40 to minimum dla tdi'ka...
Ostatnio zmieniony 25 cze 2009, 10:46 przez mrozoo, łącznie zmieniany 1 raz.