<osohozi> Witam jestem nowy wiec prosze o zrozumienie.
Pytania:
1. Jaka temperature powinien utrzymywac ten silnik? U mnie wskaznik zatrzymuje sie kreske wczesniej przed 90° mysle ze to bedzie gdzies ok. 80°. Chlodnice mam przykryta i nigdy mi nie zlapal 90°. W lecie tak samo jak temperatura otoczenia utrzymywala sie na +30° to silnik nawet w korkach nie zlapal tych 90°. Czy to problem termostatu? Dodam ze w lecie podczas dosc duzego obciazenia temperatura nie podeszla do 90°.
2. Pomimo wymiany nagrzewnicy i uszczelnieniu tych przeslonek od zimno cieplo to w czasie jazdy grzeje dosc dobrze lecz na postoju zaczyna dmuchac zimnym powietrzem. Gdy rusze np. ze swiatel to zaczyna dmuchac cieplym. Nie mam pojecia co jest przyczyna.
Czy te objawy sa spowodowane uszkodzonym termostatem?
[ b3 1,6 TDI ] Temperatura silnika i ogrzewanie.
[ b3 1,6 TDI ] Temperatura silnika i ogrzewanie.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2013, 08:47 przez Tomek1698, łącznie zmieniany 3 razy.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Re: Audi 80 b3 Temperatura silnika i ogrzewanie. Silnik 1,6t
Na 99% tak. Jak płynu chłodniczego nie ubywa to ok. <ok> No i jak silnik gorący to węże do chłodnicy mają być w miarę miękkie (twarde świadczą o zapowietrzonym układzie chłodzenia).Tomek1698 pisze:
Czy te objawy sa spowodowane uszkodzonym termostatem?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
poczytaj trochę http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
jeżeli chodzi o nawiew to może to być także zapchana po latach nagrzewnica.... Nie wiem jak w TD, ale w TDI często sam pomiar temperatury na zegarach jest mało dokładny (czujnik, zimne luty w liczniku, etc.).
Najprościej i najtaniej zacząć od wymiany termostatu, jeżeli to nie pomorze trzeba szukać dalej. Polecam kupić jakiś markowy termostat, tanizna często chodzi gorzej niż ten co wyciągamy;)
Najprościej i najtaniej zacząć od wymiany termostatu, jeżeli to nie pomorze trzeba szukać dalej. Polecam kupić jakiś markowy termostat, tanizna często chodzi gorzej niż ten co wyciągamy;)