[1.9TDI 1Z] Wtryski AFN do 1Z.
[1.9TDI 1Z] Wtryski AFN do 1Z.
Koledzy mam okazje kupic wtryski od afna i sie zastanawiam czy jakis odczuwalny przyrost mocy bedzie, wtryski pchodza z passata b5 przebieg 180tys. i beda montowane w audi b4 94r na przeplywce pierbunga.
wiem ze po wymianie wtryskow trzeba skorygowac kat wtrysku , a jak jest z dawka trzeba korygowac ? jaki przebieg te wtryski afna wytrzymuja?i jak zachowuje sie silnik na tych wtryskach glosniej chodzi moze ciszej? dodam jeszcze ze nie planuje zadnego programu.
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dzienkuje.probowalem uzyskac odpowiedz przy pomocy szukajki ale ostatnio odmawia mi posluszenstwa wiec licze na pomoc wasza
wiem ze po wymianie wtryskow trzeba skorygowac kat wtrysku , a jak jest z dawka trzeba korygowac ? jaki przebieg te wtryski afna wytrzymuja?i jak zachowuje sie silnik na tych wtryskach glosniej chodzi moze ciszej? dodam jeszcze ze nie planuje zadnego programu.
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dzienkuje.probowalem uzyskac odpowiedz przy pomocy szukajki ale ostatnio odmawia mi posluszenstwa wiec licze na pomoc wasza
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 20:47 przez myster, łącznie zmieniany 2 razy.
wtryski od AFN mają większą średnicę otworków w rozpylaczu kiedyś było sporo o tym na forum ale przez przypadek temat został usunięty i w odtworzonym toczyła się jedynie dyskusja z którego silnika da się więcej wyciągnąć :mrgreen:
odnośnie mocy to napewno da radę więcej a z ustawieniem kąta i dawki to kolega Solskier i WOJTEK26 wiedzą najlepiej
jeśli nie planujesz do tego programu a chcesz lepszego buta to możesz założyć rezystor ok 400ohm ale nie na stałe tylko na przełącznik i jeszcze gdzieś czytałem, że bezpieczniej z dodatkowymi diodami
odnośnie mocy to napewno da radę więcej a z ustawieniem kąta i dawki to kolega Solskier i WOJTEK26 wiedzą najlepiej
jeśli nie planujesz do tego programu a chcesz lepszego buta to możesz założyć rezystor ok 400ohm ale nie na stałe tylko na przełącznik i jeszcze gdzieś czytałem, że bezpieczniej z dodatkowymi diodami
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
10PS to lekka przesada Co do dawki paliwa korekcje odbędzie się automatycznie (czyli jeśli masz np obecnie dawkę na nastawniku 5mg to po zmianie wtrysków ulegnie to zmianie np na 7-8mg.) Dawkowanie w całym zakresie również się zmieni po mimo iż nie będziesz widział tego w logach i tutaj zmiany dokonać możesz tylko za pośrednictwem softu. Co do kąta wtrysku (oczywiście mowa tu o statycznym) może ale nie musi lekko się opóźnić, duże zmiany zazwyczaj wychodzą przy zmianie wtryskiwacza na taki z większym dolnym ciśnieniem otwarcia i z jeszcze większą średnicą otworu, w tedy kąt potrafi zmienić się o połowę - oczywiście w dółkarol121 pisze:podobno ze daja przyrost okolo 10KM nie wiem jak to jest odczuwalne w praktyce :mrgreen:
Zapraszam też do tego wątku https://audi80.pl/viewtopic.php?t=25004 a następnym razem proszę o użycie wyszukiwarki
nie nie rezystory nie wchodza w gre, na dzien dzisisejszy nie planuje programu ale znowu nie wiadomo co to bedzie za jakis czas. Jedynie podniusl bym nastawnikiem dawke cos na 3.5 bo teraz cos mam kolo 5. co myslicie da to cos przy wtryskach z afna?
Solskier kolego a jakiego przyrostu kucy sie mozna spodziewac jak mowisz ze 10 nie bedzie?
Solskier kolego a jakiego przyrostu kucy sie mozna spodziewac jak mowisz ze 10 nie bedzie?
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Sama zmiana wtrysków daje rezultaty, przy końcówkach 0,216 może to być nawet 8PS. Jak by nie było większy otwór - większa dawka, a co do dawni na nastawniku to i tak zwiększając dawkę zwiększamy ją tylko w dolnym zakresie - nie w pełnym!WOJTEK26 pisze:sama zmiana wtrysków bez ingerencji nie da żadnego rezultatu lub bedzie on słabo zauwazalny.
WOJTEK26, co za herezje piszesz
jak zmiana wtryskow nie daje rezultatow <mur>
zmiana z 1Z na AN juz daje przyrost maks 10 KM - sprawdzone na hamowni - auto mierzone na hamowni przed i po - ta sama hamownia ten sam dzien inne wtryski
auto golf III silnik 1Z
seria 96 KM
po wtryskach AFN 110 KM
nadal twierdzisz ze nic nie daje?
PS dawka nie byla ruszana
jak zmiana wtryskow nie daje rezultatow <mur>
zmiana z 1Z na AN juz daje przyrost maks 10 KM - sprawdzone na hamowni - auto mierzone na hamowni przed i po - ta sama hamownia ten sam dzien inne wtryski
auto golf III silnik 1Z
seria 96 KM
po wtryskach AFN 110 KM
nadal twierdzisz ze nic nie daje?
PS dawka nie byla ruszana