[1.6TD CY] Wywala uszczelkę spod pokrywy zaworów.
Ja do takiego zabiegu całkiem odkręcił bym alternator i też go jakoś przeczyślił lub dał do jakiegoś speca na przegląd, bo jak w środku jest syf to bedziesz mieć problem z elektryka i możesz się jeszcze akumulator pozbyc. A i jak będziesz myć to też osłoń rozrusznik. Pozdro.
Szkoda, że masz już to złozone, bo mam w domu silnik 1,6d i tam ten dekiel jest z audi i wydaje mi się że taki sam jak w td i byłbym się w stanie zamienić. Ale jak już złożone to nie wiem czy jest sens ruszać. Jak coś to pisz na PW.
Szkoda, że masz już to złozone, bo mam w domu silnik 1,6d i tam ten dekiel jest z audi i wydaje mi się że taki sam jak w td i byłbym się w stanie zamienić. Ale jak już złożone to nie wiem czy jest sens ruszać. Jak coś to pisz na PW.
dokładnie, ale i tak dzieki za chęc pomocy... dopóki nic się nie będzie działo nie będe ruszac ale tak jak to sie mówi "przy okazji" jak taka pokrywe trafię to sobie wezmę i wtedy kolejna wymiana uszczelki to i pokrywa na ori...spiczi pisze:Ale jak już złożone to nie wiem czy jest sens ruszać
a ogólnie jezdziłam teraz troche po miescie... jak smierdzi masakrycznie i ten olej okapuje cały czas, on jest wszedzie... tak mnie ten smród kołował ze sie zatrzymywałam i z latarką ten dekiel ogladałam, tam jest sucho
jutro jedziemy na działkę, no i będe próbowała jakos umyc ten silnik...
jak bedziesz szukać w okolicy to w b2 też były takie silniki (d i td) i powinna pasować ta pokrywa. A co do mycia to musisz mieć specjalny środek by tego oleju niczym nie ruszyszGosia pisze: ... dopóki nic się nie będzie działo nie będe ruszac ale tak jak to sie mówi "przy okazji" jak taka pokrywe trafię to sobie wezmę i wtedy kolejna wymiana uszczelki to i pokrywa na ori...
...
dołozył naprawde "po całości" a jeszcze na dodatek on mi w sobote wymieniał rozrząd i ja pół nocy dziś spać nie mogłam, bo zaczełam schizy łapac, ze ten rozrząd jest źle, bo teraz juz pewności nie mam do niczego po tym numerze z pokrywa...Niki20 pisze:No to tenkolega za pierwszym razem troszkę odwalił fuszerę, ale trudno...
i w sumie jak jest tylko mozliwośc sprawdzenia rozrządu (bez zdejmowania tej pokrywy) to, zeby miec sen spokojny to jestem w stanie nawet jechac gdzie tylko audi robią, bo sobie w głowe teraz nabiłam z tym rozrządem co myślicie ? da sie to sprawdzic ?
Gosia pisze:...
i w sumie jak jest tylko mozliwośc sprawdzenia rozrządu (bez zdejmowania tej pokrywy) to, zeby miec sen spokojny to jestem w stanie nawet jechac gdzie tylko audi robią, bo sobie w głowe teraz nabiłam z tym rozrządem co myślicie ? da sie to sprawdzic ?
niestety nie bardzo się da sprawdzić. Ale jeśli auto chodzi tam jak chodziło i ma moc, nie dymi, to raczej nie jest możliwe żeby było źle ustawione. pzdr.
ten ostatni mechanior, co uporał się z tą pokrywą powiedział mi, ze według niego rozrząd jest OK, tylko jesli chodzi o silniki diesla, to on się w dieslach nie specjalizuje tylko PB i LPG, w kazdym razie spalanie nie wzrosło, moc ma jak miał, chodzi równo, jest głośny niestety ale to przez łozysko na skrzyni, które się kończy, jak wcisnę sprzęgło to jest bardzo cichy... a z tym dymieniem, to na zimnym silniku dymi po mocniejszym dodaniu gazu, ale ani nie na czarno ani nie na zupełnie biało, zapach spalin jest z tego, odpala na pierwszy raz z rana bez wyciągania tej dzwigni...
Gosia jak chcesz myć silnik to polecam z K2 Akra czy jakoś tak podobnie(kiedyś to arvil się nazywało) spryskasz silnik poczekasz 15 minut i wodą najlepiej pod ciśnieniem (ze zwykłego węża ogrodowego też starczy) spłuczesz i czysto będzie. Zabezpiecz tylko elektronikę/elektrykę (alternator/rozrusznik a szczególnie ''komputery'' jakieś wszelakie:-) )