[b4 1.9 tdi 1Z] Zamulone 1Z przerwy w doładowaniu
[b4 1.9 tdi 1Z] Zamulone 1Z przerwy w doładowaniu
Witam wszystkich właścicieli 80 jestem nowy na forum więc wybaczcie za jakieś uchybienia , ale do rzeczy mam problem z Audi 80 tdi 1Z, rok produkcji 09.1993, przebieg celuje w ok 315 tyś. mianowicie podczas przyspieszania na 3,4,5 biegu. miedzy 2k a 3k obrotów czuć szarpanie a po dźwięku turbiny słychać jakby przestawała doładowywać, po przekroczeniu 3tyś obrotów jest już ok. wydaje mi się także że jest za mułowaty. Bo w porównaniu do zetorka kolegi to mój wypada mizernie mimo że tamten jest rzekomo seryjny. powyżej 140km/h już praktycznie nie przyspiesza ;/. Proszę przynajmniej o naprowadzenie mnie na jakiś trop. szukałem ale nic mi nie pasowało do moich objawów
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 19:04 przez luki093, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
<ok>luki093 pisze: mam problem z Audi 80 tdi 1Z, rok produkcji 09.1993, przebieg celuje w ok 315 tyś. mianowicie podczas przyspieszania na 3,4,5 biegu. miedzy 2k a 3k obrotów czuć szarpanie
wtyczkę sobie od n75 odepnij ,to najprostszy test zaworka n75 ,taki bajpas dla leniwych ,o ile n75 nie rozpadł się w środku to efekt ten sam co po połaczeniu czerwonego węzyka z niebieskimsiejek pisze:na 99% N75 do wymiany..
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Wiekszość przezornych ,dawno wywaliła tą osłonę ,zasłania wszystkie wycieki zaraza ale dodaje silnikowi nowoczesnego wygladu :mrgreen: Uszczelka pod dekielek ok.10 zł ,jak cieknie górna ,zazwyczaj cieknie ,lub nie długo zacznie też dolna,pod nastawnikiem .Zauważalnej utraty mocy raczej nie zauważysz ale wymienić trzeba bo cieknie cenna jak złoto ropa :mrgreen: po 5 zł <uhh>luki093 pisze:Dzisiaj zdjąłem tą plastikową osłonę silnika i zobaczyłem że z pompy paliwowej z pod tej górnej części sączy paliwko
Grunt że już jest ok. powiem tak Audi miało lekką stłuczkę i zanim je kupiłem sporo stało być może coś się przywiesiło i po 2 tygodniach eksploatacji powraca Do życia. bo nie reagowały nawet czujniki od lampki wewnętrznej te co reagują na otwarte i zamknięte drzwi trochę WD i zaczęły pracować. Tak więc małymi kroczkami ku wszelkiej sprawności