[ABC] Pali za drugim razem
[ABC] Pali za drugim razem
Witam. Szukałem już na forum problemu ale nie znalazłem więc może ktoś pomoże na nowym poście. Mianowicie nie mogę odpalić za pierwszym razem jak jest zimny. Audi kupiłem miesiąc temu a jak kupowałem to była ciepła. Wygląda to tak:Przekręcam zapłon (słyszę jak pompka pracuje w zbiorniku)kręcę kręcę ...nie łapie ile bym czasu nie kręcił odpuszczam. Znowu kręcę i po 3 sek. odpala. Jak silnik jest ciepły pali od razu. Na forum znalazłem że mogą to być czujniki temp.więc wymieniłem dwa- 2pinowy i 4pinowy (tylko ze zamiast 4piny to 3piny wg serwisu Audi). Jeżeli ktoś coś podpowie to z góry dzięki. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 12:44 przez 126grzesio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
126grzesio, Mam to samo od jakiegoś czasu. Wymieniłem sondy lambda bo były padnięte i się okazało że pozmieniały sie całe parametry spalania. Głównie chodzi o gaz. Jam mam Diego G3 bez auto kalibracji i więc wiem że winę za ten stan rzeczy u mnie ponosi gaz. Jak sobie pojeździłem na benzynce dwa dni to później odpalał za pierwszym strzałem. i Tak było do momentu kiedy zaś nie włączyłem gazu. Jak tylko zacząłem jeździć na gazie zaraz wszystko sie zchrzaniło i przestał palić bo gaz rozwala mapę wtrysku benzyn. Już jestem umówiony z gazwonikiem i ma mi to poprawić tylko że wcześniej mam pojeździć na samej benzynie aby z rańca było wszystko ok.
P.S. Popraw te wielkie litery w tytule tematu bo bardzo walą po patrzałkach :lol:
P.S. Popraw te wielkie litery w tytule tematu bo bardzo walą po patrzałkach :lol:
- damianek1234561
- Forum Audi 80
zrob tak jak radzi kokolino zawsze mozesz odlaczyc aku na noc i rano wsiadajac podlaczyc aku i odpalic na benzynie to raz a drugie moze pompa paliwa juz siada to ze pracuje nie oznacza ze daje odpowiednie cisnienie moze nie dopompowywuje a jak pojezdzisz to juz jakos jest moze tez byc tak ze uklad paliwowy ci sie zapowietrza moze dac zaworek zwrotny gdzies na wezu paliwowym? na pewno to nie zaszkodzi a cos juz wyeliminujesz
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
potwierdzam - ja obecnie mam już 3 pompe z allegro zawsze jest tak że góra rok działa bez problemu następnie po tym czasie zaczynają sie kłopoty z odpalaniem i nie jest to wina zbyt małej ilośći paliwa w zbiorniku.aldi pisze:To może być pompa paliwa, znam trzy przypadki w których wymiana pomogła. U kumpla dawała tak słabe ciśnienie że nawet nie przeciskała paliwa nadmiarem.
Polecam sprawdzić miernikiem ciśnienia paliwa ciśnienie w układzie bo winnym za ten stan rzeczy może być także regulator ciśnienia paliwa.