Po całym dniu walki niestety nic nie udało się zrobić ;/
ogrzewania nie ma, tzn jak go zagrzeje tak do 110 stopni to słychać w przewodach od nagrzewnicy takie dziwne "syczenie, drżenie" - ale to wydaje mi się że od temperatury płynu takie coś słychać, albo nagrzewnica jest niedrożna...
wiatrak może mi się ze dwa razy załączył.
na sam koniec zrobiłem taki test.
włączyłem auto , nagrzało się do 110 i włączyłem klime, tym samym właczyły się wiatraki, niestety temperatura nie spadała...
z okolica nagrzewnicy zaczelo dobiegać syczenie i drżenie....zaczeło także lecieć ciepłe powietrze....
w rurach układu chłodzenia, szczegółnie tej prawej (górnej) słychać było jakby ktoś walił czymś w tą rurę, aż sie cała ruszała razem z chłodnicą...
co jeszcze zauważyłem że szybciej gorąca i twarda robi się ta rura górna, niż ta dolna przy której jest termostat....a tak na zdrowy rozum to powinno być odwrotnie (termostat się otwiera , wpuszcza płyn dolną rura, napełnia się chłodnica i woda wraca do układu górną rurą..)
moja wersje jest taka - jak się mylę to proszę o poprawę.....
zaciął się termostat - woda wpada do chłodnicy przez górną rurę (jak się nagrzeje i robi się większe ciśnienie w silniku) skąd nie może wylecieć dołem bo termostat ją trzyma...dlatego też wiatrak nieraz się załącza jak cała chłodnica sie równomiernie nagrzeje...
to taka moja wersja....jeszcze podejrzewam że może byc nagrzewnica zapchana....ale szczerze to trochę w to wątpię...
jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to z góry dzięki, jakiej firmy termostat kupić?
nie będę chyba go sam zakładał bo nie mam czasu...zaprowadze auto do mechanika...
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-11-28, 11:26 ]
Wlasnie dzwonil do mnie mechanik - potwierdziły sie jego przypuszczenia ze to wina pompy wody - uszkodzeniu uległ plastikowy wirnik i pompa nie tłoczyła wody. wlasnie wymienia mi na taką z zeliwnym wirnikiem.
plecam zatem zakład Auto-Technik we wrocławiu przy ulicy kleczkowskiej.
Inni nawet nie chcieli sprawdzic co sie dzieje - od razu twierdzili ze to uszczelka pod glowica i ze nie maja teraz czasu
pozdr